Početna Gradske teme Koliko su niže prodajne od oglašenih cena stanova u Novom Sadu?

Koliko su niže prodajne od oglašenih cena stanova u Novom Sadu?

0

Tržište nekretnina u Novom Sadu, koje iz godine u godinu beleži rast nije u većoj meri poljuljala pandemija korona virusa. Ona je najviše uticala na to da, tokom vanrednog stanja, dođe do privremenog zastoja kupoprodaje, kao i na to da se u manjoj meri snize cene stanova za najam. Ipak, cene nekretnina koje se prodaju nisu doživele veći pad, a na pojedinim lokacijama one čak i – rastu.

Kupci koji aktivno obilaze nekretnine često svedoče da postoji velika razlika između traženih cena, koje se nalaze u oglasima i prodajnih cena, po kojima se zaključuju kupoprodajni ugovori. U želji da ispitamo kakav je odnos traženih i prodajnih cena stanova u Novom Sadu, portal za oglašavanje nekretnina 4zida.rs je ukrstio svoje podatke prosečnih oglašenih cena i zvanične podatke prodajnih cena Republičkog geodetskog zavoda.

Cene niže oko 15%

Na osnovu analize vidimo da je prosečna tražena cena za stanove u starogradnji u Novom Sadu 1417 evra/m2, dok je prosečna prodajna cena stanova u starogradnji 1218 evra/m2. Na osnovu razlike od skoro 200 evra/m2, vidimo da se cene u kupoprodajnim pregovorima spuštaju za oko 14%.

Ako posmatramo celu opštinu, prodajne cene stanova u starogradnji se kreću od 315 evra/m2, do 2276 evra/m2, prema podacima RGZ-a. Najvišu cenu imaju stanovi u centru, zatim oni oko Sajma, Spensa i Bulevara oslobođenja.

Autor: NSHronika
Foto: Pixabay