Početna Gradske teme Komitet za svemirski program iz Novog Sada: Srbija i region uskoro zajedno...

Komitet za svemirski program iz Novog Sada: Srbija i region uskoro zajedno odlaze u svemir

0

Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada duže od jedne decenije razvija svemirski program i u saradnji sa inostranim partnerima šalje satelite u svemir.

Stručnjaci Komiteta od 2019. godine usko sarađuju sa kolegama iz Indije, među kojima su najeminentniji stručnjaci i inženjeri.

“Mi smo u okviru obeležavanja Dana nezavisnosti Indije uključeni u program lansiranja 75 studentskih satelita”, rekao je za RTS predsednik Upravnog odbora Komiteta Dušan Radosavljević, i dodao da su prošle godine u okviru iste saradnje lansirana tri mala satelita u orbitu.

Četvrti satelit koji je poklon u znak prijateljstva dve zemlje biće lansiran do kraja godine. Radosavljević dodaje da je Komitet iz Srbije kolegama iz Indije u okviru saradnje dao i obrazovni program, da je objavljeno više naučnih zajedničkih radova, kao i da su plasirani određeni proizvodi i usluge.

Sarađuju i sa SAD, Tunisom, Rusijom, Ganom, Italijom, Mađarskom, svim državama koje imaju neki vid svemirskog inženjeringa, pa i sa državama regiona, navodi Radosavljević.

“Udruživanje bivših jugoslovenskih republika se desilo pre oko mesec dana, svi smo radili, moramo da sarađujemo, previše smo mali, pogotovo u ovakvim stvarima. Udruživanjem je onda naš region dovoljno velik i onda sve to ima smisla. Puno se radilo, imamo rezultate koji nisu mali. Dogovorili smo se da zarad buduće saradnje podelimo sva naša postignuća, to smo i uradili, da ne gubimo vreme”, izjavio je Radosavljević.

Objasnio je da je za najavljeno lansiranje četvrtog satelita u saradnji sa Indijcima (indijsko-srpski) zatraženo da to bude zapravo – satelit Indije i Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope, što je prihvaćeno, i region tako do kraja godina zajednički “odlazi u svemir”.

“Ja mislim da je to jedan lep početak saradnje i jedan poklon Srbije za ceo region”, kaže Radosavljević i dodaje da je važno da ljudi što pre osete benefit od razvoja svemirske tehnologije, počev od domaćih stručnjaka koji bi radili u sopstvenoj zemlji.

Najavljuje i programe i takmičenja gde će moći da učestvuju i stručnjaci i građani. Komitet već sarađuje sa osnovnim i srednjim školama, a zainteresovanost dece je ogromna.

Radosavljević očekuje da će se u skorijoj budućnosti desiti, kada je o studijama reč, i akreditacija posebnih studija za svemirski inženjering.

“Sve što radimo, radimo za opšte dobro, radimo programe o kvalitetu vode, zaštiti životne sredine”, rekao je i naglasio da bi država mogla da pomogne u obrazovnom smislu i da takmičenja iz ove oblasti budu redovno organizovana.

Radosavljević je zaključio da bi, kada je reč o nacionalnoj strategiji, koja je definisana u Komitetu još pre desetak godina, a koja je realna za naše društvo, bilo dobro da se sa predstavnicima države razgovara o dosadašnjim rezultatima i planovima za budućnost, od čega, kako je rekao, Komitet uopšte nije daleko.

Izvor: RTS
Foto: Pixabay