Početna Gradske teme Komšiluk “Novog Sada na vodi”: Prodaju se nekretnine Neimara, potencijalni kupac Grad

Komšiluk “Novog Sada na vodi”: Prodaju se nekretnine Neimara, potencijalni kupac Grad

0

Magacini i prostor između Mornarice i Studentskih domova, na Bulevaru despota Stefana 9, u vlasništvu Neimara, oglašeni su na prodaju. Lokacija je interesantna zbog planova o “Novom Sadu na vodi”.

Osim toga, u sklopu prodaje zbog stečajnog postupka nekadašnjeg građevinskog giganta, oglašena je i zgrada u Stevana Branovačkog 3, u kojoj je smeštena Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije. Procenjena vrednost oglašenih nekretnina je 828,5 miliona dinara, dok je minimalna cena po kojoj bi mogle da budu prodate 441 milion dinara. Potencijalni kupac Neimarovih nekretnina je Grad Novi Sad.

Kada je reč o lokaciji na Bulevaru despota Stefana, iz oglasa je jasno da se radi o četiri nepokretnosti koje su predmet sporova Grada Novog Sada i Neimara. U popisu imovine može se videti da je u pitanju lokacija od gotovo 4.000 kvadratnih metara, čija je vrednost 400 miliona dinara.

U pitanju je lokacija za koju je gradska vlast prilično zainteresovana, s obzirom na to da se radi o prostoru nedaleko od Kineske četvrti i kasarne. Prema planovima urbanista, ovaj prostor bi u budućnosti bio namenjen za stambeni kompleks, što opozicija i aktivisti predstavljaju kao deo spornog projekta “Novi Sad na vodi”, a vlast kao projekat “Podunavlje”.

U zgradi u Stevana Branovačkog 3 smeštena je Uprava za građevinsko zemljište i investicije. Grad je prvobitno, na osnovu sudskog poravnanja, dobio u vlasništvo ovaj objekat, ali je u ponovljenom sporu vraćena nekadašnjem Neimaru. Potom je došlo do stečaja i spor je ostao nerešen, a grad, kao poverilac, ima nameru da kupi zgradu. Osim toga, Novi Sad je još ranije Privrednom sudu dostavio pismo o namerama za kupovinu ove zgrade.

S obzirom na to da je na prodaju oglašena i zgrada u Stevana Branovačkog, kao kupac mogao bi da se javi upravo Grad Novi Sad. Tim pre što je vlast u budžetu već obezbedila 239 miliona za ovu namenu. Iako je u pitanju suma niža od procenjene, grad u budžetu ima još stotine miliona dinara za rešavanje sudskih sporova i slične potrebe, pa bi deo mogao da prebaci i za kupovinu nekadašnjih Neimarovih objekata.

Prodaja oglašenih nekretnina obaviće se neposrednom pogodbom uz prikupljanje pisanih ponuda. Rokovi su prilično kratki. Potencijalni kupac do 17. juna mora da uplati 441 miliona dinara ili da da prvoklasnu neopozivu bankarsku garanciju, a uz to još da izdvoji 1,5 milion dinara za otkup prodajne dokumentacije.

Nakon toga, zainteresovani imaju rok do 27. juna da pošalju ponudu, uz prateću dokumentaciju, na adresu stečajne upravnice Mirjane Kićanović.

Ponude će biti otvorene 27. juna.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia