Početna Gradske teme Komunalci više neće kažnjavati sakupljače sekundarnih sirovina?

Komunalci više neće kažnjavati sakupljače sekundarnih sirovina?

Na jučerašnjem sastanku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predstavnika sakupljača sekundarnih sirovina dogovoreno je da se pronađe rešenje za situaciju u kojoj se nalaze sakupljači, a koje isključuje njihovo kažnjavanje.

Sastanak je iniciralo Udruženje romskih studenata koje je medijator u sastancima između Grada i sakupljača sekundarnih sirovina, koji se suočavaju sa novčanim kaznama i rešenjima za zatvor otkad je “Čistoća” angažovala takozvane čuvare kontejnera.

Nenad Vladisavljev iz Udruženja romskih studenata koji je prisustvovao sastanku kaže da je gradska uprava otvorena da se vodi dijalog o sakupljačima sirovina i da se pronađe rešenje za Novi Sad. Kao pozitivni primeri navode se Niš i Pirot gde su sakupljači uključeni u sistem, što je plan i za Novi Sad.

“Bilo je govora i o kaznama koje su u proteklom periodu dobili sakupljači, pa je rečeno da se prolongira ta odluka. Šta će to konkretno značiti mi još ne znamo, ali je naš zahtev bio da se ta odluka više ne primenjuje i da se sakupljači ne kažnjavaju. Gradonačelnik je rekao da će učiniti sve da se pronađe okvir u kojem je regulisano pitanje rada sakupljača. Dakle, ono što je ostalo otvoreno jeste da se za Novi Sad pronađe sistemsko rešenje za sakupljače”, navodi Vladisavljev.

On dodaje da su sakupljači od početka angažmana čuvara kontejnera dobili na desetine prekršajnih prijava. Po njegovim rečima, rešenja koja su primenjena u Nišu i Pirotu ne mogu samo da se prekopiraju na Novi Sad, nego je potrebno da se prilagode.

U Udruženju romskih studenata očekuju da se naredni sastanak, kom će prisustvovati i predstavnici Niša i Pirota koji će izneti njihova rešenja, održi u roku od 30 dana.

U saopštenju iz Kabineta gradonačelnika navodi se da je na sastanku “posebno apostrofiran značaj socijalne inkluzije Roma u Novom Sadu kao jedno od najvažnijih pitanja u razvoju celokupnog društva”, te da će “Grad u svakoj prilici podržati i pomoći unapređenje položaja romske nacionalne manjine”. Međutim, u saopštenju se nigde ne navode sakupljači sekundarnih sirovina.

Podsetimo, “Čistoća” je zaključila ugovor sa dve privatne kompanije u vrednosti od gotovo šest miliona dinara prema kojem one obezbeđuju kontejnere u gradu. Glavna svrha je, kako je obrazloženo, da se stane na kraj sakupljačima sekundarnih sirovina, koji po tvrdnjama “Čistoće” proizvode štetu od milion dinara na mesečnom nivou.

Posle prvih mesec dana njihovog rada “Čistoća” je za 021.rs navela da je zadovoljna radom čuvara, te da je njihovo angažovanje već pokazalo rezultate.

Zbog angažovanja čuvara kontejnera reagovalo je na desetine organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Izvor: Zoran Strika