Početna Gradske teme Komunalna policija kontrolisaće držanje domaćih životinja

Komunalna policija kontrolisaće držanje domaćih životinja

0

komunalna-policija

Komunalna inspekcija ubuduće će kontrolisati kako se sprovodi gradska Odluka o držanju domaćih životinja (kopitara, papkara, živine, kunića i pčela) na područjima mesnih zajednica na kojima je držanje takvih životinja zabranjeno, bez obzira na to da li se one drže u proizvodne ili neproizvodne delatnost, odlučeno je na nedavnoj sednici Skupštine grada, a na predlog zaštitnika građana.
Uz to, izmenjene su i odredbe odluke u vezi sa visinom kazni i sada se kreću od 5.000 dinara do milion, odnosno od 20 do 240 sati rada u javnom interesu.

Podsećamo, Odlukom o držanju domaćih životinja zabranjeno je držanje svinja, živine, pilića, goveda, konja na području gradskih mesnih zajednica, a dozvoljeno je u prigradskim naseljenim mestima, u određenom broju, na primer, svinja do šest komada, živine do 20, a pilića do stotinu.
Odluka da Komunalna inspekcije kontroliše kako se sprovodi držanje životinja na području Novog Sada zaštitnik građana je inicirao pošto je od 2012. do 2014. godine imao više pritužbi građana na veliki broj životinja, buku i neprijatne mirise koje te životinje stvaraju.

U nastojanju da reši te pritužbe, došao je do saznanja da Komunalna inspekcija nije nadležna kada se domaće životinje drže u komercijalne svrhe, a Veterinarska inspekcija nije nadležna da vlasniku zabrani držanje životinja. Na osnovu toga, ustanovio je da građani, bez obzira na to u kojem delu gradske opštine žive, mogu držati domaće životinje koliko hoće, jer ih u gradu niko ne kontroliše, pa je predložio da komunalna inspekcija radi taj posao tako da se izmeni Odluke grada o držanju domaćih životinja.

Autor: Dnevnik
Foto: sindikatpolicije.org