Početna Gradske teme Kon: Najbolje bi bilo da deca u školama neprestano nose maske

Kon: Najbolje bi bilo da deca u školama neprestano nose maske

Preporučujemo da đaci neprestano nose maske, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

Dodao je da pre polaska u školu, svaki roditelj treba detetu da izmeri temperaturu i da dete koje ima bilo kakve respiratorne simptome ne sme da dođe na nasavu.

“Kada dete dođe do škole, ono mora da počne da nosi masku i odlazi do svoje klupe. Pre nego što uđe u učionicu mora da opere ruke. Preporučujemo da se neprestano nose maske. Ali u toku slušanja časa može da skine masku, nije obavezno da je nosi. Mislimo da je najpametnije da se neprestano nosi maska. Ako dete počne da govori, odmah bi trebalo da stavlja masku, kao i kada izlazi iz učionice. Sve vreme dok je to moguće, treba držati otvorene prozore u učionicama”, upozorio je.

Ponavlja da “svako nenošenje maski podrazumeva povećanje rizika”, ali ako se vidi da je neko dete posebno uznemireno zbog toga, postoji period kada će moći da je skine.

Kon je naveo da je kontrola nošenja zaštite neophodna.

“Mora da se kontroliše, mora da se nađe način i tu nema opravdanja. To što nema načina sada, ako ga nema, ja isto kritikujem”, istakao je Kon.

Kako kaže, kolektivni sportovi, u vreme kada je virus prisutan, ne mogu da se tolerišu.

“Znamo da pevanje može da poveća izlučivanje virusa, u tom smislu prilikom muzičkog nema pevanja u horu, to treba potpuno izbeći. Nema navijanja u nekom sportu. To su stvari o kojima će se pričati tokom tih prvih dana. Očekujemo i video priloge koji će biti emitovani na javnom servisu, tako da će se sve o čemu pričamo približiti i deci i rositeljima. Oni treba gde god je moguće da se prikazuju i u školama”, kaže Kon.

Ministar Šarčević je napomenuo da je dužnost roditelja da obezbede maske za decu, dok je na lokalnim samoupravama da obezbede zaštitna sredstva za zaposlene u prosveti. Dodao je i da će škole nabaviti rezervnu količinu.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević je ponovila da roditelji deci mogu nabaviti i platnene maske koje se peru i koriste više puta.

“Kada su u pitanju maske bilo koja je zadovoljavajuća samo je bitno da se nosi ispravno”, rekla je ona i dodala da će u vezi sa tim biti organizovane i dodatne edukacije.

Dodajmo da je ministar Šarčević najavio da će škole danas dobiti detaljna uputstva o nastavi i početku školske godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay