Početna Gradske teme KON: Nakon ukidanja vanrednog stanja, po potrebi moguće vanredne mere

KON: Nakon ukidanja vanrednog stanja, po potrebi moguće vanredne mere

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za Televiziju “Prva” da, nakon ukidanja vanrednog stanja, ono neće biti uvođeno ponovo, ali, ako bude potrebe, vratiće se vanredne mere.

– Mislim da je dosta vremena prošlo i da smo dosta toga naučili i iz onoga što su bile zabrane i stroge mere izlazimo i prelazimo na poziv na svest, tako će dalje i biti. Ne zamišljam kada se bude ukinulo vanredno stanje da će ono ponovo biti uvedeno – rekao je Kon za “Prvu” i dodao da to ne važi za vanredne mere i da će, ako se situacija opet pogorša, mere će biti ponovo uvedene.

Kada je reč o merama tokom vikenda i praznika koje javnost nije prihvatila sa oduševljenjem, Kon objašnjava da su bile neophodne iz razloga o kojima narod “možda ne razmišlja”.

– Neka razmisle kada se najviše druže, kada najduže kontakte imaju, to se najviše sprovodi tokom vikenda i praznika – naveo je i dodao da veći deo stanovništva nije radio uopšte, ali da bi frekvencija kontakata ipak bila neuporedivo veća u to vreme.

– Ne razmišlja javnost o tome toliko, pa smatra mere vikendom preteranim – rekao je epidemiolog.

Na pitanje o “sukobu” vlasti i struke u vezi sa prvomajskim vikendom, on je objasnio da je u pitanju razlika tj. “usaglašavanje u mišljenju u okviru samog lekarskog dela” i da je dr Nestorović imao izdvojeno mišljenje od ostalih članova. Dodao je da je ovakva odluka prihvatljiva i da bi drugo rešenje bilo da opet podnese ostavku što ne bi imalo nikakvog smisla.

Upozorio je i da ćemo živeti i dalje sa ovim, “bez vanrednih stanja, pa ćemo videti koliko smo sposobni da se pridržavamo mera, a koliko smo sposobni samo za kritikovanje”.

Kada je reč o daljem zadržavanju korona virusa, epidemiolog je kazao da bi u junu mesecu bilo iznenađenje da je virus i dalje prisutan.

– Svima nama je jasno da se ekonomski moramo pokrenuti… Svakako će se desiti da živimo u prihvatljivom riziku s virusom i da se ponašamo u skladu s tim – izjavio je Kon.

On je rekao da u selima, kao i u gradovima ima korona virusa i istakao da je problem u manjim mestima što se “tamo teško veruje šta se dešava”.

– Pa onda može da ih iznenadi u smislu da se ne prijavljuju na vreme simptome, pa se pojave teški slučajevi – kazao je Kon i dodao da su ljudi mislili da fizičkim odlaskom na drugo područje mogu da obezbede da neće doći do virusa, prenosi Mondo.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: PRVA – Youtube/printscreen