Početna Gradske teme Kon: Očekujemo da sledeće nedelje u Srbiji više ne bude umiranja od...

Kon: Očekujemo da sledeće nedelje u Srbiji više ne bude umiranja od korone

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se broj obolelih od koronavirusa u Srbiji postepeno smanjuje, a da se tokom predstojeće, desete nedelje zdravstvene krize, očekuje da prestanu da se dešavaju smrtni slučajevi izazvani bolešću COVID-19.

On je za N1 rekao da se sledeće sedmice takođe očekuje da broj novozaraženih padne ispod jedan odsto testiranih, a da se tek od juna očekuje pretanak detektovanja zaraženih korona virusom.

“Virus je i dalje u cirkulaciji… Od 12. nedelje očekujemo da broj zaraženih padne ispod 0,5 odsto od svih testiranih”, rekao je Kon i ocenio da je opasnost od inficiranja 30 puta niži nego tokom perioda Uskrsa.

Kon je naveo da će nakon otvaranja aerodroma i međunarodnog saobraćaja doneti novi pravilnici koji će odrediti na koji način građani mogu samostalno da se testiraju na prisustvo korona virusa, i po kojoj ceni.

Kon je potvrdio da je on na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama, kako sedi u kafeu sa spuštenom zaštitnom maskom, ali je objasnio da je razmak između stolova bio dva metra, da je poštovao sve preporuke, a da je masku skidao samo kada je pio kafu.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 82 nova slučajeva korona virusa i dva smrtna slučaja. Ukupno u našoj zemlji za sada je bilo 10.114 pozitivnih na virus i 215 preminulih.

Izvor: N1
Foto: Printscreen