Početna Gradske teme Kon: Uverenje da je praktično prestala epidemija bila je istorijska greška

Kon: Uverenje da je praktično prestala epidemija bila je istorijska greška

Epidemiolog Predrag Kon kaže da se rezultati novih mera, koje su juče stupile na snagu, očekuju za sedam do deset dana.

– Do sada nikada nismo iskusili ove mere, više će vremena biti potrebno da se vidi rezultat, sedam do 10 dana je ono što se očekuje – rekao je Kon za RTS.

On je naveo da su mere koje su već preduzete usporile nagli porast obolevanja, ali da se to za sad ne vidi, posebno ne u Beogradu, koji je najveće mesto potencijalnog rizika.

Upitan da li je isključeno uvođenje policijskog časa, Kon kaže da se o tome na Kriznom štabu nije razgovaralo kao o dodatnoj meri jer se smatra da Srbija ne može stalno da bude u vanrednom stanju, ali da to ne znači da je takva mera potpuno isključena.

– Sve zavisi da li je situacija takva da je to neophodno – rekao je Kon.

Upitan da li je prerano krenulo popuštanje mera nakon ukidanja vanrednog stanja, Kon je rekao da je ukidanje došlo kao uverenje da je praktično prestala epidemija, što jeste istorijska greška.

– Nešto je moralo drugačije da se radi – rekao je Kon i dodao da je trebalo drugačije i energičnije insistirati na sprovođenju mera koje su postojale, ali nisu sprovođene.

Kaže da se u Beogradu prati situacija iz dana u dan, te naveo primer 14. jula, kada je bio sumnjiv 761 slučaj, a nekoliko dana pre toga 900. Dodaje da su sve bolnice u Beogradu dupke pune, da se otvaraju i dodatni prostori i da je nemoguće pratiti sve kontakte.

– Samo zajedno možemo iz ovoga izaći, to ponavljamo. Nošenje maski onemogućava virusu da opstane, ako imamo njega kao neprijatelja, onda je to način kako treba da se borimo i da istrpimo sve to dok ili ne dočekamo vakcinu ili kolektivni imunitet – rekao je Kon.

Upozorava da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju visoke temperature.

Kaže i da je situacija znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu.

– Virus je u narodu, da bude potpuno jasno. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, a da nije svestan. Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti – objašnjava Kon.

Ističe da su stariji od 65 godina i hronični bolesnici i dalje najrizičnija grupa, a da je prenošenje najčešće kod mladih.

– Privatne zabave i žurke – to treba zaboraviti ovog leta, bez obzira na to što svima teško pada – ističe Kon.

Izvor: Tanjug
Foto: PRVA – Youtube/printscreen