Početna Gradske teme “Kontinental” u Nemačkoj zatvara, a u Novom Sadu otvara fabriku

“Kontinental” u Nemačkoj zatvara, a u Novom Sadu otvara fabriku

0

Firma “Kontinetal” u Nemačkoj zatvara pogone i otpušta radnike, zbog čega je u Ofenbahu protestovalo oko 1.000 ljudi, a istovremeno planiraju početak izgradnje novog pogona u Novom Sadu, piše Dojče vele.

U prilogu posvećenom poslovnoj strategiji Kontinentala, Dojče vele navodi kako se slogan “Šta da radimo, da ostanemo!” čuje već nekoliko meseci kad god se protestuje zbog ukidanja radnih mesta.

“Čuo se i u četvrtak na ulicama Ofenbaha. U dugačkoj auto-promenadi bilo je oko 300 vozila, a u štrajku upozorenja učestvovalo je oko 1.000 ljudi”, saopštio je organizator protesta sindikat IG Metal.

Radnici protestuju protiv namera Kontinentala da u fabrici u Babenhauzenu ukine gotovo 2.600 radnih mesta. Firma je od januara do septembra ove godine pretrpela gubitke u visini 1,1 milijardu evra, želi da u Nemačkoj ukine ukupno 13.000 radnih mesta, a proizvodnju prebaci u istočnu Evropu.

To je dobrim delom i urađeno. Firma u Rumuniji već zapošljava 21.000 radnika, a u Novom Sadu je 2018. otvoren Centar za istraživanje i razvoj.

“Viša liga investitora”, kako ih je okarakterisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2018. na otvaranju tog Centra u Novom Sadu, dobila je tada, kako prenose mediji, subvenciju države Srbije u visini 9,5 miliona evra za zapošljavanje 500 inženjera. Od tada je kompanija i zaposlila oko 500 ljudi.

“Reč je o 500 visokokvalifikovanih inženjera”, izjavio je svojevremeno direktor Kontinental automotiv Srbija Saša Ćoringa i naglasio da su “završili svoju obavezu prema državi, zaposlili sve inženjere” i da i dalje rastu bez subvencija. On je takođe najavio “nove investicije”.

“Nove investicije”, napominje se u tekstu, podrazumevaju još jednu fabriku u okolini Novog Sada, čija bi izgradnja trebalo da počne do kraja ove godine.

Ćoringa je najavio da će se tu proizvoditi “najmoderniji kompleksni sistemi za upozoravanje vozača osmišljeni u istraživačkom centru kompanije u Novom Sadu”.

Za to vreme, u Nemačkoj, sindikat IG Metal optužuje menadžment Kontinentala da ne pokazuje zainteresovanost da se postigne kompromis u pregovorima. Sindikat zahteva da se radnicima isplati otpremnina u visini od najmanje 25.000 evra, plus 2,5 mesečne zarade za svaku godinu radnog staža.

“Partneri u pregovorima iz centrale u Hanoveru očigledno nisu dobili ovlašćenje da donose odluke”, izjavila je predsednica Radničkog saveta Ane Nothing i dodala: “Ne želimo da nam se išta poklanja, ali želimo da nas shvate ozbiljno”, prenosi Dojče vele.

Multinacionalna kompanija Continental je u 2019. godini ostvarili prihod od prodaje u iznos uod 44,5 milijardi evra i trenutno, u 59 zemalja sveta, zapošljava oko 240.000 ljudi.

Izvor: 021
Foto: Printscreen