Početna Gradske teme Kontrola šećera i predavanja povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

Kontrola šećera i predavanja povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa

U svetu, a i kod nas 14. novembra se obeležava Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti, sa ciljem da se skrene pažnja na mogućnost primarne prevencije bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posledica.

Šećerna bolest je kompleksno oboljenje koje nastaje usled prestanka ili nedovoljnog lučenja insulina, hormona koji se stvara u gušterači (pankreasu), usled čega biva narušen metabolizam belančevina, ugljenih hidrata i masti.

Bez obzira što je bolest odavno poznata, može se nazvati oboljenjem savremenog doba, budući da je najčešće prouzrokovana savremenim načinom života, od kojih su najčešći: nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana, gojaznost i izloženost stresu.

Službe Doma zdravlja “Novi Sad” će danas, 14. novembra, obeležiti ovaj datum na nekoliko punktova u gradu.

Tim Savetovališta za mlade će od 11:30 do 12:30 sati održati javni čas u osnovnoj školi “Ivan Gundulić” u Gundulićevoj br. 9 na temu “Zdravi stilovi života”. U okviru javnog časa organizovano je:

– učenici sedmog razreda (vršnjački edukatori) prezentovaće značaj i principe pravilne ishrane učenicima četvrtog razreda
– pravljenje mini pijace sa sezonskim voćem i povrćem i njihovim proizvodima
– organizovanje zdravstveno vaspitne izložbe u holu škole

Cilj javnog časa je usmeren na stvaranje pozitivnih stavova u vezi sa pravilnim navikama u ishrani i na prevenciji masovnih nezaraznih bolesti koje su posledica nepravilne ishrane, kao što je dijabetes.

Preventivni centar će obeležiti ovaj datum u Mesnoj zajednici Šangaj od 8 do 10 sati kontrolom šećera iz kapi krvi, telesne težine, obima struka, izračunavanjem BMI i merenjem visine krvnog pritiska. Osim toga, održaće se predavanje: “Piramida pravilne ishrane” te davati saveti i zdravstveno vaspitni materijal.

Obeležavanje Svetskog dana dijabetesa organizovano je i u okviru projekta “Reaguj danas za zdravije sutra” od 8 do 10 časova u upravnoj zgradi Doma zdravlja “Novi Sad” na Bulevaru cara Lazara br. 75.

Akcija se sastoji od sledećih segmenata:

– Prezentacija o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu
– Merenje visine krvnog pritiska, telesne mase i visine, obima struka i izračunavanje BMI
– Određivanje vrednosti šećera u krvi
– Popunjavanje upitnika za procenu rizika za nastanak tipa 2 šećerne bolesti
– Individualni rad sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti

U holu Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Futoška broj 12, od 8 do 9.30 sati, građani će imati priliku da provere vrednosti šećera u krvi, izmere telesnu težinu, telesnu visinu, indeks telesne uhranjenosti (BMI) i dobiju savete od stručnjaka iz Odseka za pravilnu ishranu i zdrave stilove života.

I Klinički centar Vojvodine se priključuje akciji obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa koja se održava u preko 160 zemalja sveta.

Izvor: 021
Foto: Pixabay