Početna Gradske teme Korisnice zadovoljne: Svratište na Kaćkoj petlji počelo sa radom

Korisnice zadovoljne: Svratište na Kaćkoj petlji počelo sa radom

0

ThinkstockPhotos-147914797-650x1024

Novosadske seksualne radnice, njih oko 150, počele su da koriste novoizgrađeno svratište na Kaćkoj petlji, koje je počelo sa radom. Svratište je otvoreno zahvaljujući inicijativi udruženja “Prevent” i novcu Evropske unije. Kako za 021 kaže predsednik udruženja “Prevent” Nebojša Đurasković, prostorije nisu još uvek u potpunosti opremljene, ali imaju ono najosnovnije i prve posetiteljke su prezadovoljne.

“Devojke su srećne i zadovoljne jer konačno imaju gde da odu i zadovoljne neke osnovne potrebe”, navodi on.

Inače, Grad Novi Sad je predlogom odluke o dodeli sredstava u oblasti socijalne zaštite odbio da dodeli novac za rad svratišta, jer predlog za finansiranje ovog projekta ne odgovara kriterijumima i merilima propisanih odlukom. Kako kaže Đurasković, ovaj potez Grada ne ugrožava rad svratišta, jer većinski iznos od 85 odsto finansira Evropska unija, a Grad bi bio samo sufinansijer.

Kako je 021 ranije pisao, u svratištu za seksualne radnice mogu da se dobiju saveti psihologa, socijalnog radnika, pravnika, pomoć psihijatra, kao i test na HIV, ginekološki i drugi pregledi, ali devojke mogu i da održavaju ličnu higijenu. Svratište je otvoreno ukupno osam časova dnevno.

Bavljenje prostitucijom je u Srbiji tabu tema već godinama. Sada je poznato da sve mlađe devojke ulaze u ovaj posao, odbačene od okoline i porodice, a njihov profil govori tačno koja društvena grupa je marginalizovana i kojoj treba najviše pomoći – prosečno, to je devojka od 27 godina, Romkinja, sa nezavršenom osnovnom školom i koja nije u braku.

Više o profilu novosadskih prostitutki, kao i o radu “Preventa”, možete da pročitate u našem tekstu OVDE.

Autor: Gorica Nikolin, 021
Foto: Ilustracija / Guliver / ThinkstockPhotos