Početna Gradske teme Do kraja 2022. godine na novosadskim ulicama deset električnih autobusa

Do kraja 2022. godine na novosadskim ulicama deset električnih autobusa

0

U skladu sa svetskim i evropskim trendovima danas je u Gradskoj kući potpisan ugovor o kreditu za kupovinu deset niskopodnih električnih autobusa sa povezanom infrastrukturom za punjenje. Ugovor su potpisali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i regionalni direktor Evropske banke za razvoj i obnovu (EBRD) Mateo Kolanđeli.

Ovi autobusi će manje zagađivati vazduh i neće praviti buku na ulicama, a nema opasnosti od ispuštanja nekih drugih materija.

Formalno je potpisan ugovor o kojem se duže vreme unazad govorilo a to je da Novi Sad postane pravi zeleni grad kada dobije električne augtobuse. Prvih deset električnih autobusa i punionice trebalo bi da stignu do kraja 2022. godine Novosađani će moći da vide i da se voze novim gradskim prevozom. Grad Novi Sad će nastaviti da radi zajedno sa drugim partnerima na poboljšanju kvaliteta života svojih građana.

-EBRD će finansirati ovu kupovinu sa kreditom od 8 miliona evra, sa periodom od 8 godina. Dve godine je grejs period a šest godina otplata. Kamatna stopa je 1,1 posto. To je jeftinije nego da koristite svoja budžetska sredstva- istakao je gradonačelnik.

On je dodao da će ovi autobusi manje zagađivati vazduh i neće praviti buku na ulicama, a nema opasnosti od ispuštanja nekih drugih materija.

– Sa gospodinom Kolanđelijem smo razgovarali i o projektu regionalne deponije, ali EBRD je vrlo uporan, u pozitivnom aspektu, da razgovara sa Gradom i Toplanom i oko solarnih termalnih panela kao alternativnog izvora snabdevanja toplotnom energijom za naš grad – dodao je prvi čovek Novog Sada.

Mateo Kolanđeli izrazio je da je počastvovan što je Novi Sad u programu Zelenih gradova.

– Kada se govori o Novom Sadu ovo je drugi projekat koji finansiramo. Drago nam je što pravimo tranziciju ka električnim autobusima. Radujemo se što će veoma uskoro građani Novog Sada imati novi saobraćaj na svojim ulicama i što ćemo smanjiti emisiju štetnih gasova u gradu – napomenuo je Kolanđeli.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay