Početna Gradske teme Krajem leta rušenje nekadašnjeg kompleksa “Nive”

Krajem leta rušenje nekadašnjeg kompleksa “Nive”

0

Rušenje napuštenog proizvodnog kompleksa nekadašnje fabrike sanitarnog materijala “Niva”, u Ulici Đorđa Rajkovića 18, moglo bi da počne do kraja leta, budući da je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala tender za taj posao.

Predviđeno je uklanjanje šest objekata, ukupne površine 1.153 metra kvadratnih u osnovi, uključujući i trafo stanicu. Aktuelnim planom detaljne regulacije Podbare objedinjavanjem pet parcela, uključujući i onu na kojoj se nalazi “Niva”, biće formiran prostor za kompleks dečje ustanove, čime će biti obezbeđen kapacitet za 420 mališana.

Najveći objekat u proizvodnom kompleksu, koji će biti srušen, ima 803 kvadratna metra u osnovi, dok je najmanji 15. Reč je o zidanim konstrukcijama na, kako je pretpostavljeno, trakastim betonskim temeljima, a kao krovni pokrivač korišćen je biber crep, odnosno na tri objekta su postavljene azbest salonit ploče. Zbog toga odgovorni izvođač mora imati dozvolu iz oblasti upravljanja opasnim otpadom, kao i iskustvo u radu s opasnim materijalima.

Kako je u tenderskoj dokumentaciji konstatovano, usled zapuštenosti i dugogodišnjeg neodržavanja na objektima se pojavio niz oštećenja, poput otpalog maltera sa zidova, a po oceni projektanta, konstrukcija je u dobrom stanju, osim krovne, na kojoj se na pojedinim delovima mogu uočiti ugibi, većih od dozvoljenih. Stolarija je oštećena ili uklonjena, nema završne obrade podova, niti odvodnjavanja krova, a budući da je proizvodni kompleks van upotrebe, isključen je sa distributivnih mreža.

Pre rušenja svakog objekta, trebalo bi ukloniti elektroenergetske, hidrotehničke i ostale instalacije, demontirati stolariju, a potom i krovni pokrivač, odnosno konstrukciju. Kad to bude završeno počeće rušenje zidova od opeke i betonskih ploča i temelja.

Rok za podnošenje ponuda je 14. avgust, a 25 dana nakon toga biće doneta odluka o dodeli ugovora, ili pak obustavi postupka. Uklanjanje svih objekata i temelja, infrastrukture i staza, kao i raščišćavanje i uređivanje parcele, firma s kojom bude zaključen ugovor moraće da završi za najviše 45 kalendarskih dana. Imajući u vidu sve rokove, te da je potrebno određeno vreme da odabrani izvođač bude uveden u posao, rušenje će biti okončano krajem jeseni ili početkom zime.

U konkursnoj dokumentaciji nije navedena procenjena vrednost radova, odnosno koliko bi uklanjanje objekata i raščišćavanje prostora moglo koštati. Primera radi, rušenje objekata u Radničkoj 2 koštaće Grad oko 6,6 miliona dinara s PDV-om, dok je za uklanjanje nekadašnje fabrika sapuna „Albus” u Radničkoj 32 izdvojeno bezmalo 12 miliona dinara.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay