Početna Gradske teme Kravić: Gasna mreža je imovina građana Novog Sada

Kravić: Gasna mreža je imovina građana Novog Sada

378408_aleksandar-kravic147_f

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Novom Sadu, Aleksandar Kravić zatražio je danas od gradskih vlasti da zaštite interes građana i da gasnu mrežu izuzmu iz privatizacije Društvenog preduzeća Novi Sad – Gas. Kravić je na konferenciji za novinare upozorio da je u toku “tajna, tiha privatizacija” tog preduzeća i pozvao gradonačelnika Miloša Vučevića da “postupi po zakonu i zaštite interese grada i Novosađana tako što će istaći zahtev da se iz privatizacije izuzme gasna mreža”.

Kako je rekao, LSV je došla do informacja koje govore da će u toku sledeće nedelje početi radnje koje dovode do potpune privatizacije ovog društvenog preduzeća.

Građani Novog Sada su kroz budžet, odnosno kroz ulaganja koja je svojevremeno sprovodio Zavod za izgradnju grada, investirali u gasnu mrežu, kao i sami, kroz plaćanje priključka, a sada su u situaciji da će neko privatizovati mrežu koja je njihova”, rekao je Kravić.

Dodao je da će onaj ko kupi tu mrežu imati monopol i moći da diktira cene, te da će šteta biti veća od afere sa ATP Vojvodina.

Ovde se radi o desetinama miliona evra”, kazao je Kravić.

Kravić je dodao da je preduzeću Novi Sad – Gas račun blokiran duže od godinu dana zbog dugovanja Srbijagasu.

Društveno preduzeće Novi Sad – Gas postoji od 1976. godine, nastalo od Radne organizacije Plin.

Zavod za izgradnju grada je od 1976. do 1992. godine investirao u primarnu gradsku gasnu mrežu, a gasno preduzeće nije moralo da plaća korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, niti bilo kakve takse.

Zbog sukoba grada i rukovodstva preduzeća Novi Sad – Gas 1997, rukovodstvo tog preduzeća je uspelo da izdejstvuje pretvaranje tog preduzeća u društveno. Ono je potom postalo potpuno samostalan subjekat u odnosu na Grad Novi Sad, nastavljajući da ne plaća zakup distributivnih gasnih mreža, uprkos prometu od više stotina miliona evra.

Autor: Beta