Početna Gradske teme Kreni-promeni: Novosadska vlast vrši pritisak da se uklone bilbordi koji mere zagađenje

Kreni-promeni: Novosadska vlast vrši pritisak da se uklone bilbordi koji mere zagađenje

0

Pokret Kreni-promeni objavio je da gradska vlast u Novom Sadu vrši pritisak i preti kako bi se uklonili bilbordi koji mere zagađenje u gradu, a uklanjanje bilborda je najavljeno za ponedeljak.

“Pritisak se vrši na kompaniju koja izdaje bilbord i preti se podnošenjem krivičnih prijava zbog navodnog širenja panike. Neverovatno da bilo ko bilo kome preti zato što javno deli informacije od značaja za zdravlje građana”, navode iz Kreni-promeni.

Dodaju da “vlast treba da kažnjava one koji mimo zakona zagađuju, a ne one koji iznose informaciju o tome”.

U 25 gradova i opština u sklopu kampanje “Istina o zagađenju” postavljeni su bilbordi i baneri na kojima građani mogu da očitavanjem QR koda vide trenutnu zagađenost, savete, ali i slikoviti prikaz 3D modela pluća koji menja boju u zavisnosti od nivoa zagađenosti vazduha.

“Ovu akciju, kao i većinu drugih, finansirali smo od malih donacija građana i u 25 gradova smo postavili bilborde. Uglavnom smo ih postavljali na privatnim površinama, a u Beogradu, Novom Sadu i Nišu smo ih zakupili i na javnim površinama”, kaže direktor kampanje Savo Manojlović.

Prema njegovim rečima, “jedino u Novom Sadu prave problem”.

“Moram istaći da su u ovom gradu pravili na početku problem i kada smo skupljali potpise za narodnu inicijativu, pa su na dan početka skupljanja potpisa povukli overivače. Vlast u Novom Sadu pokazuje izuzetno bahat odnos prema narodu”, navodi Manojlović.

Bilbordi su postavljeni i u Staroj Pazovi, Pančevu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Topoli, Vršcu, Novom Pazaru, Kragujevcu, Tutinu, Čačku, Šapcu, Raškoj, Kruševcu, Vranju, Arilju, Požegi, Užicu, Lazarevcu, Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Bajinoj Bašti, Kopaoniku i Leskovcu.

Izvor: 021.rs
Foto: Instagram/Kreni-promeni