Početna Gradske teme Krizni štab: Popuštanje mera za frizere, proslave i koncerti od 21. juna

Krizni štab: Popuštanje mera za frizere, proslave i koncerti od 21. juna

0

Nakon sednice Kriznog štaba, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković najavio je da će biti popuštanja mera za frizere, ali i organizatore stručnih skupova.

Gojković je rekao da je Srbija izašla iz vanredne epidemiološke situacije, ali da ne smemo da se opuštamo.

“Prošlo je nepune dve nedelje od završetka uskršnjih i prvomajskih praznika, a tendencije su dobre. Mi svaki dan u proseku vakcinišemo od 20 do 23 hiljade građana. Imamo više od 1,7 miliona građana koji su primili obe doze vakcine protiv korona virusa”, naveo je.

“Frizeri su imali dosta restriktivan rad jer su u direktnom kontaktu sa mogućim prenosiocima, a sada će u salonima biti omogućeno okupljanje većeg broja ljudi”, izjavio je Gojković.

On je najavio popuštanje mera za organizaciju stručnih skupova, kao i da, ukoliko tendencije budu dobre, možemo posle 21. juna očekivati različite vrste kolektivnog okupljanja.

Naveo je da ljudi koji se bave organizovanjem stručnih skupova mogu da krenu sa pripremama. Maksimalan broj učesnika skupa biće do 100 uz poštovanje svih propisanih mera – razmaka, distance, nošenja maski.

“Ukoliko se u sledećem vremenskom periodu nastavi ovakav intenzitet pada broja novozaraženih, ukoliko budemo izašli iz ove nesigurne situacije i ako budemo imali oko 50 odsto vakcinisanih, moći ćemo da posle 21. juna krenemo u organizaciju različitih vrsta događaja i aktivnosti koji omogućavaju veća okupljanja”, rekao je Gojković.

Naglasio je da je ovo sve moguće samo ukoliko se ispoštuju uslovi i apelovao je na građane da se vakcinišu. “Sve je u našim rukama”, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo i dodao da se i na proslave mature odnosi odluka o većim okupljanjima posle 21. juna.

Kako je rekao, do tada imamo vremena da steknemo imunitet uz pomoć vakcina i samim tim i mogućnost da dozvolimo organizaciju velikih skupova, a o eksperimentalnom koncertu danas se nije razgovaralo.

U Srbiji je danas zabeležen manji broj zaraženih, pa je tako broj registrovanih slučajeva pao ispod 800.

Izvor: 021
Foto: Pixabay