Početna Gradske teme “Krov nad glavom Novi Sad”: Pozivamo na solidarnost sve, pa čak i...

“Krov nad glavom Novi Sad”: Pozivamo na solidarnost sve, pa čak i izvršitelje, zvaničnike i policiju

0

U godini neverovatnih kriza – između ostalog i sve brutalnijeg nasrtanja na naše domove, šume, reke i dostojanstvo, Združena akcija “Krov nad glavom Novi Sad” podseća da je jedina svetla tačka briga jednih za druge.

“Zato danas, na Međunarodni dan solidarnosti dugujemo ogromnu zahvalnost svima vama koji ste pomogli našoj zajedničkoj borbi za pravo na dom. Time što ste vi stali uz nas, mi smo imali snagu i volju da stojimo uz sve one koji su nam se obraćali za pomoć. Ova godina je bila test solidarnosti, a mi procenjujemo da smo ga zajednički prošli. Međutim, ovo nije kraj jer ulazimo u godinu u kojoj ćemo još više morati da se oslanjamo jedni na druge”, saopštava, povodom Dana solidarnosti, ZA “Krov nad glavom Novi Sad”.

Poručuju da su građani učinili mnogo za porodice koje žive u strahu ili bez obroka na stolu svakom donacijom u novcu ili hrani za Kuhinju solidarnosti, logističkom podrškom, prisustvom na pokušajima iseljenja, pa i svakim deljenjem poruka na društvenim mrežama.

“Iako smo sigurni da je većina vas činila onoliko koliko je mogla, danas bismo ipak još jednom pozvali sve dobre ljude da ne odustaju od empatije, da preduzmu konkretne solidarne akcije, koliko god se one vama ponekad činile malim i nedovoljno efikasnim. Reagujte, samorganizujte se svaki put kad vidite da je neko iz vaše okoline žrtva brutalnosti institucija, policije, izvršitelja, kada gladuje ili nema gde da se skloni”, poručuju.

Oni pozivaju na solidarnost “čak i one koji po istoj nisu poznati” – javne izvršitelje i državne zvaničnike – tražeći od njih da se obustave sva prinudna iseljenja, ako ne za stalno, onda dok traje najveća zdravstvena kriza u poslednjih 100 godina.

“Podsećamo na solidarnost i policiju – odbijte asistenciju izvršiteljima i stanite uz one u čijoj, zapravo, službi treba da budete – uz narod”, poručuju iz ove organizacije.

Zaključuju da težak život u toku pandemije nije novost, ali da je izbacivati ljude na ulicu i “osuditi ih na glad, bolest i potencijalnu smrt nedopustivo i okrutno, jer je i sam Zakon o izvršenju i obezbeđenju okrutan”.

Brojne države trenutno imaju bar nekakav moratorijum na prinudna iseljenja tokom pandemije, pa ne vide razlog zašto i Srbija ne bi bila među njima.

Izvor: 021
Foto: Pixabay