Početna Gradske teme Kružević: Grad planira unapređenje usluga socijalne zaštite

Kružević: Grad planira unapređenje usluga socijalne zaštite

Grad Novi Sad obeležio je, u prisustvu predstavnika udruženja, 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Tim povodom je zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević poručio da se svake godine opredeljuju sredstva za programe udruženja osoba sa invaliditetom, kao i za programe kojima se obezbeđuju dnevne usluge u zajednici.

U 2017. godini dodeljena su sredstva u ukupnom iznosu od preko 42 miliona dinara za programe 37 udruženja. Takođe je, u skladu sa Odlukom o socijalnoj zaštiti Grada Novog Sada i Programom unapređenja socijalne zaštite u ovoj godini, obezbeđeno oko 213 miliona dinara za ŠOSO ‘Milan Petrović’ i Dom u Veterniku“, rekao je Kružević.

On je dodao da Novi Sad, iako ima razvijene usluge socijalne zaštite, planira unapređenje postojećih i razvijanje novih, zasnovanih na boljoj dostupnosti i kvalitetu, a u cilju podrške za samostalan život i podsticanja što veće socijalne uključenosti. Sekretarka Udruženja distrofičara južno-bačkog okruga Aleksandra Panović istakla je da Grad pruža podršku svim udruženjima kako bi im svakodnevni život učinio boljim i sadržajnijim.

Ono što je pozitivno jeste da Grad pored ne smanjuje sredstva opredeljena za realizaciju programa kojima se obezbeđuju posebni oblici socijalne zaštite, a veliku pažnju posvećuje reprezentativnim organizacijama koje zastupaju interese velikog broja osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada Novog Sada. Naša udruženja će kao i svake godine nizom manifestacija obeležiti Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i potruditi se da što više naših članova uzme učešće u tim aktivnostima i na taj način želimo da damo svoj doprinos borbi protiv stereotipa i predrasuda prisutnih u našem društvu“, istakla je Panović.

Nakon prijema, svi učesnici su obišli i šalter salu Gradske kuće, u kojoj su instalirani novi mikrofoni za gluve i nagluve osobe, kao i vodič na Brajevom pismu kroz gradske službe Grada Novog Sada za slepe i slabovide osobe.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad