Početna Gradske teme Kubanska vakcina stigla u Institut

Kubanska vakcina stigla u Institut

inekcija

Kubanska vakcina stigla je u Institut za plućne bolesti Vojvodine. Reč je o dozi za deset bolesnika.
Testiranje, odnosno odabir pacijenata koji bi mogli da prime taj lek uveliko je u toku, a o tome ko od njih ispunjava kriterijume, biće odlučeno u saradnji sa kubanskim doktorom Pedrom Kamilom Rodrigezom, koji je danas stigao u Institut.

Cilj primene kubanske vakcine je da bolesnika dovedemo u normalno stanje bez simptoma i da možemo da kažemo da je to sad hronična bolest koju držimo pod kontrolom, kaže direktor Instituta Branislav Perin.

Kubanska vakcina, po rečima naših kolega sa Kube, ima takvu moć, ali mi za sada, nažalost, nismo prepoznali takve efekte, jer nema publikovanih informacija koje bi nas navele na tako nešto. Za sada je još uvek sve u fazi ispitivanja i ova velika klinička studija koja se radi u celoj Evropi i na drugim kontinentima ima zadatak da utvrdi koliko je ova vakcina stvarno sposobna da učestvuje u nekom pozitivnom odgovoru kod bolesnika kod kojih se primenjuje“, kaže naš sagovornik.

“Očekujem da lekari u Srbiji steknu iskustvo sa primenom ovog leka, da se uvere u sigurnost njegove primene. Želim da vakcina bude primenjena u Srbiji u skladu sa protokolima vaših nadležnih institucija, kao i da se otvori put za dalje zajedničke istraživačke poduhvate. Izuzetno je važno i da timovi lekara iz Srbije posete zdravstvenu instituciju na Kubi gde se rade istraživanja, rekao je imunolog Pedro Kamilo Rodrigez iz Centra za molekularnu imunologiju na Kubi.”