Početna Gradske teme Kukasti krst kod Spomenika žrtvama racije na Keju

Kukasti krst kod Spomenika žrtvama racije na Keju

Na Keju žrtava racije, na zidiću kod Spomenika “Porodica”, nepoznati počinioci nacrtali su kukasti krst i precrtali poruku zahvalnosti partizanima i Crvenoj armiji.

Kukasti krstovi i različite poruke mržnje pojavili su se i duž keja prema zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Ispisane su i poruke poput “Smrt komuni”, “Stop paradi” i “Živeo kralj”.

“Krov nad glavom”: Antisemiti su se osmelili

Združena akcija “Krov nad glavom” najoštrije je osudila pojavu nacističke simbolike na Keju žrtava racije.

“Šovinisti i antisemiti su se osmelili do te mere da su počeli da skrnave mesta stradanja hiljade Jevreja, Srba, Roma i antifašista. Svastike se pojavljuju na zidovima širom grada. Potrebno je napomenuti da se iste grupe stavljaju u službu profita kada zajedno sa izvršiteljima dolaze da plene imovinu građana i kada napadaju članove naše organizacije na ulicama Novog Sada. Lokalna i državna vlast, koja rehabilituje ratne zločince, diže spomenike hortijevcima, četnicima i folksdojčerima svesno jača ove grupe i tendencije koje za krajnji cilj imaju da očuvaju i prodube postojeće nejednakosti i nepravdu u našem društvu”, reagovali su u inicijativi na pojavu grafita mržnje u Novom Sadu.

Podsetimo, grafit “Smrt komuni” nedavno se pojavio i na zgradi Filozofskog fakulteta.

Takođe, neonacističke i antisemitske poruke pisane su na Satelitu u avgustu, a na Detelinari je u septembru osvanuo grafit mržnje protiv Hrvata i Albanaca.

Izvor: 021
Foto: Printscreen