Početna Gradske teme Kvalitet života Novosađana lošiji zbog neplanske gradnje i loše zdravstvene zaštite

Kvalitet života Novosađana lošiji zbog neplanske gradnje i loše zdravstvene zaštite

centar-Katedrala-iz-Modene2-Mladen-Sekulic-1024x684

Kvalitet života Novosađana najviše umanjuju posledice neplanske urbanizacije, ali i problemi u oblasti zdravstvene zaštite, kao i ekonomska nesigurnost, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ovi podaci su objavljeni u publikaciji “Zdravstveni profil grada Novog Sada i okvir gradskog plana za zdravlje”, a u istraživanju je učestvovalo 62 procenjivača, među kojima su poslanici u Skupštini, zaposleni u zdravstvu i obrazovanju, ali i privrednici i predstavnici verskih zajednica.

Više od polovine ispitanika navelo je neplansku urbanizaciju kao najveći problem zbog kog im je umanjen kvalitet života. U to su svrstali neprilagođenost javnih prostora ljudskim potrebama, odnosno nedostatak parking mesta, malo parkova, dečijih igrališta, kao i nepristupačnost objekata za osobe sa invaliditetom. Ispitanici su istakli i komunalne probleme, poput nečistoće i odlaganja otpada, zapostavljenost nekih naselja, ali i nebrigu o psima i mačkama lutalicama.

Kao jedan od problema u oblasti zdravstvene zaštite navedena je i loša organizacija zdravstvenog sistema, odnosno duge liste čekanja, nestašice lekova i mali smeštajni kapaciteti. Takođe, Novosađane sve više pogađaju apatija, anksioznost i depresija.

– Na ulici je teško videti nasmejane i srećne ljude jer su svi zaokupljeni egzistencijalnim problemima, život se svodi na goli opstanak i ljudi su polako počeli da se udaljavaju jedni od drugih. Ta situacija traje već dugi niz godina i postali smo depresivni i nemoćni da to stanje promenimo pa veliki broj njih, pogotovo mlađa populacija, poseže za konzumiranjem alkohola ili nekih drugih supstanci kako bi pobegli od realnosti – naveo je jedan od ispitanika.

Za trećinu učesnika u istraživanju jedan od glavnih problema predstavlja ekonomska nesigurnost, odnosno nizak životni standard i visoka stopa nezaposlenosti.

Novosađani su u istraživanju naveli i nemogućnost nadležnih organa da se izbore sa kriminalom i nasiljem na ulicama, zbog čega je smanjena bezbednost građana. Oni su primetili da se ulice sve nebezbednije, te da su kriminal i nasilje među mladima u stalnom porastu.

Ispitanici su još naveli i probleme u saobraćaju i životnoj sredini zbog kojih je njihov život u gradu lošiji.

Izvor: 021
Foto: Mladen Sekulić/Color Media Communications