Početna Gradske teme “Ledenom tišinom” KCNS obeležava godišnjicu Novosadsku raciju

“Ledenom tišinom” KCNS obeležava godišnjicu Novosadsku raciju

Kulturni centar Novog Sada obeležava nizom kulturnih događaja 76. godišnjicu od Novosadske racije.

U okviru programa “Ledena tišina“, koji se realizuje od 22. do 29. januara, građani mogu da se kroz izložbu, predavanje i projekcije filmova, upoznaju sa jednim od najtragičnijih događaja u istoriji Novog Sada.

Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u januaru u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, ali i pripadnika drugih naroda.

Predavanje na temu “Književni portret Đorđa Lebovića” profesorke Gordane Todorić održaće se u četvrtak, 25. januara, dok će se u ponedeljak, 29. januara održati predavanje na temu “Prvi masovni zločin – Sirig i kažnjavanje zločinaca“, a predavači su Dragoljub Vujović i dr Drago Njegovan. Oba predavanja počinju tačno u podne u Klubu “Tribina mladih”.

Pored sećanja na žrtve racije, KCNS će se u okviru programa baviti i temom Holokausta, kao i osvrtima na život i rad umetnika i stvaralaca čiji je život i rad tragično okončan užasima Drugog svetskog rata.

Izvor: 021.rs
Foto: KCNS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here