Početna Gradske teme Lekari optužuju Komoru: Izgubićemo licencu, jer nemaju evidenciju o plaćenoj članarini!

Lekari optužuju Komoru: Izgubićemo licencu, jer nemaju evidenciju o plaćenoj članarini!

4476-dragicajankovvidacic

Lekari u Domu zdravlja “Novi Sad” dobili su ovog meseca dopis od Regionalne lekarske komore Vojvodine da nisu izmirili članarinu za nekoliko poslednjih godina i da to moraju da učine u roku od 90 dana, sa napomenom da je neplaćanje članarine osnov za prestanak članstva u Komori. Medicinari tvrde da im se članarina skida sa plate svakog meseca, te se plaše da će izgubiti i članstvo i licencu, a time i mogućnost da rade kao lekari. U Komori kažu da je sav novac na njihovom računu, ali im treba dokaz od ustanova da je članarina plaćena.

Predsednica Novog sindikata zdravstva Doma zdravlja “Novi Sad” dr Dragica Jankov-Vidačić pokazuje dopis Lekarske komore Vojvodine u kojem stoji da Dom zdravlja nije dostavio dokaze za članarinu za 2012, 2013. i 2014. godinu.

Svim lekarima u Domu zdravlja se svakog meseca, sa oba dela plate, skida iznos za članarinu u Komori i taj iznos je prebacivan na račun Komore. Pri tome, mi lekari svake godine nosimo u Komoru dokaze, odnosno sertifikate o osvojenim bodovima u edukaciji, na koju smo obavezni. Nikada do sada nam nije rečeno da članarina nije plaćena. Kolege su uspaničene, jer je 1. novembar poslednji rok kada moramo da podnesemo zahtev za obnovu licence, a pitanje je da li ćemo moći do tada da dokažemo da je članarina plaćena. Ljudi se plaše da će izgubiti licence i da više neće moći da rade“, kaže dr Vidačić.

U Regionalnoj lekarskoj komori Vojvodine su za portal mojnovisad.com rekli da se ne radi o ultimatumu i da nije reč o dugovanju, već o “nepostojanje dokaza o plaćenoj članarini”.

4476-lekarska-komora-vojvodine-23septembar

Obračunska služba Doma zdravlja ‘Novi Sad’, kao i obračunske službe ostalih ustanova čiji su zaposleni lekari kontaktirani, nisu dostavile specifikacije sa obustavama ličnog dohotka lekara. Iste su više puta kontaktirane, kako bi izašle u susret zaposlenima u ustanovi, da ne bi svako od zaposlenih pojedinačno donosio dokaz o uplati, odnosno izmirenim članarinama za tekući mesec, što je po Statutu komore obaveza“, kažu u zajedničkom odgovoru sekretar Regionalne lekarske komore Vojvodine Relja Aleksić i predsednik Regionalne lekarske komore Vojvodine dr Tomislav Stantić.

Doktorka Vidačić kaže kako isti problem imaju i druge ustanove u Vojvodini, ali ne i u drugim regionalnim komorama u Srbiji.

Za članstvo u Komori svakoga meseca se sa plate skida iznos od 0,8 odsto. Novac je njima prebacivan redovno, a oni u Komori očigledno nemaju dobru evidenciju i nisu dobro knjižili uplate“, smatra dr Jankov-Vidačić.

Aleksić i Stantić tvrde da je novac na računu Regionalne lekarske komore Vojvodine, a da su finansijski izveštaji za 2009, 2010, 2011, 2012, 2013. i 2014. godinu dostupni na sajtu Lekarske komore Srbije.

Ukoliko bi lekari morali da plate ponovo članarinu, u zavisnosti od zvanja i godina staža, morali bi da izdvoje između 200 i 500 evra, a neke kolege navodno nemaju plaćenu članarinu od osnivanja Komore, a to je od 2009. godine. Sada imamo rok do novembra da izmirimo te članarine, odnosno da dokažemo da smo sve redovno platili. Problem je što do tada moramo i da podnesemo zahtev za obnovu licence, koja važi do kraja godine. Kolege sve ovo doživljavaju kao veliki pritisak. Komora je osnovana 2009. godine i dobili smo licencu na sedam godina, što sada ističe“, objašnjava dr Jankov-Vidačić.

4476-lekarska-komora-vojvodine4-23septembar

Izmirenje članarine nije uslov za obnavljanje licence, ono se odnosi na članstvo u Komori, ali po statutu Komore lekari koji ne izmire članarine u roku od 6 meseci mogu izgubiti pravo na članstvo u lekarskoj komori. Takođe se ne mogu ispisati iz imenika lekarske komore, niti premestiti u neku drugu regionalnu komoru bez izmirenih članarina“, odgovaraju Aleksić i Stantić.

Od kako je stigao dopis Komore, lekari u Domu zdravlja traže od finansijske službe, da im štampaju ponovo sve “odreske” od zarada za prethodne tri, a neki i za svih sedam godina.

Zašto Komora tokom svih ovih prethodnih godina nije kontaktirala našu ustanovu, nego su dočekali da dođe vreme za obnovu licenci? Zamislite koji je sada dodatni trošak za ustanovu koja treba svakom zaposlenom da odštampa obračunske listiće od plate, a to su 24 papira za svaku godinu, jer platu dobijamo iz dva dela. Pa sve to puta tri ili sedam godina, za oko 600 zaposlenih lekara. Ovo je ultimatum i ucena od strane Komore, jer nam prete gubljenjem licence, a to znači ostanak bez posla“, navodi predsednica Novog sindikata Dragica Jankov-Vidačić i pita šta bi bilo kada bi svi lekari u Domu zdravlja i u drugim ustanovama prestali da rade.

Na pitanje da li je izmirivanje dugovanja svojevrsna ucena za obnovu licence, Aleksić i Stantić odgovaraju da se ne može govoriti o postojanju dugovanja, niti o visini eventualnog dugovanja.

Od članstva se traži dostavljanje potvrde da su članarine izmirene. Interes Regionalne lekarske komore Vojvodine je da dokumentacija o članstvu bude ažurna i kompletna, u skladu sa aktima Komore. Dopis o kome je reč je isključivo motivisan time“, objašnjavaju Aleksić i Stantić.

Autor i foto: mojnovisad.com