Početna Gradske teme Lekarka i nastavnici širili masovnu histeriju u školi u Šajkašu?

Lekarka i nastavnici širili masovnu histeriju u školi u Šajkašu?

sajkas_1

Prema saznanjima policije, širenju masovne histerije, mogućeg uzroka misterioznog slučaja u Šajkašu doprinela je doktorka Doma zdravlja i nastavno osoblje sa direktoricom, piše Kurir.

Pripadnici kriminalističke policije PU Novi Sad, odeljenja za maloletničku delikvenciju saslušali su u petak 20 učenika OŠ “Isidora Sekulić” iz Šajkaša. To su deca koja su u utorak zadržana u Dečjoj bolnici u Novom Sadu jer su se žalila na nesvesticu i mučninu.

Policajci su svakog đaka ispitivali pola sata, a interesovalo ih je gde su se kretali tog dana, šta su radili, šta su jeli, da li imaju alergije i da li su osetili bilo kakav miris. Oni su preuzeli slučaj nakon što je iz Instituta za sudsku medicinu saopšteno da deca nisu otrovana i da nisu koristila narkotike.

“Došlo se do zaključka da je verovatno reč o masovnoj histeriji, koja uopšte nije netipična za decu tog uzrasta. Njoj je, prema našim trenutnim saznanjima, umnogome doprinela doktorka iz lokalnog doma zdravlja. Ona je, nakon što je prvom detetu pozlilo, pomenula mogućnost trovanja, što je izazvalo paniku kod dece”, otkriva izvor lista Kurir iz policije. On dodaje da je doktorka negirala takve navode i odbila da dođe na novo saslušanje, jer je slobodna do srede.

Ovaj izvor takođe dodaje da se proveravaju informacije da je ta doktorka u jednom od zdravstvenih kartona upisala da dete ima simptome trovanja. Policija će razgovarati i sa svim nastavnicima.

“U školi su zbog štrajka pojedini nastavnici držali časove po 30 minuta, iako je za kraj zvonilo nakon 45 minuta. U tim pauzama od 15 minuta, bez velikog i malog odmora, do novog časa o đacima je vodio računa samo jedan nastavnik. Proverava se i da li su nastavnici preduzeli sve da smire decu, ili su širili paniku”, kaže sagovornik iz policije.

On dodaje da 90 odsto roditelja đaka iz Šajkaša još uvek smatra da je reč o trovanju. Direktorka škole Mirjana Nikolić Mušicki nije želela da komentariše ove navode, niti da kaže da li je bila na informativnom razgovoru.

Iako su u Ministarstvu zdravlja poručili da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti, Lekarska komora Srbije smatra da je javnost uskraćena za odgovor šta se deci zapravo desilo.

“Masovna histerija deluje kao moguće objašnjenje, ali neko od nadležnih to treba i da kaže. Struka je dužna da pruži objašnjenje šta se desilo sa tom decom”, zaključuje predsednik Lekarske komore Srbije Dragan Delić.

Podsetimo, sve toksikološke analize koje je obavio Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu pokazale su da nije bilo trovanja dece u osnovnoj školi u Šajkašu. Nekoliko dana se polemiše psihološki uzrok padanja u nesvest kod dece, a epidemiolog Zoran Radovanović tvrdi da je reč o masovnoj histeriji.

Izvor: 021.rs