Početna Gradske teme “Lisje” angažovalo privatnike za košenje trave po potrebi

“Lisje” angažovalo privatnike za košenje trave po potrebi

JKP “Lisje” angažovalo je privatne kompanije na pejzažnom uređenju groblja, odnosno za košenje i uklanjanje trave na grobljima koje ove preduzeće održava.

Za taj posao angažovana su novosadska preduzeća “Optimum MV-NS”, “Montop HRS” i “Invest-inženjering”, a ugovor je sklopljen na više od 24,8 miliona dinara sa uračunatim PDV-om. Ista ova preduzeća angažovana su i prošle godine, ali je ugovorom bila predviđena manja količina novca, ali i manja površina za košenje.

Kako se može videti u dokumentaciji, trava i korov na neodržavanim grobnim mestima i zaštitnim pojasevima se kosi na površini od 8,2 miliona kvadratnih metara. Posao ručnog sakupljanja otkosa trave i lišća sa neodržavanih grobnih mesta će se obavljati na površini 3,5 miliona kvadrata. Ove površine su veće od svih groblja koje ovo preduzeće održava.

“Lisje” se brine o oko 1,7 miliona kvadratnih metara zemljišta, po čemu bi radnici izabranih preduzeća nekoliko puta kosili novosadska i prigradska groblja. U “Lisju” ima 275 radnika, a privatne kompanije se angažuju kako bi se obezbedili sezonski radnici ukoliko bude potrebe za njima.

Groblja se kose nekoliko puta godišnje, u zavisnosti od vremenskih uslova. Komunalno preduzeće angažuje privatnike, kako su ranije objasnili za 021.rs, u slučaju povećanog obima poslova u toku sezone, kako bi se obezbedio kontinuitet, ali i postigao viši stepen održavanosti zelenila na svim grobljima.

Iako je vrednost posla veća od 24 miliona, radnici će biti angažovani po potrebi, što znači da postoji mogućnost da ne budu sva sredstva utrošena.

Izvor: 021
Foto: Pixabay