Početna Gradske teme Maj u Novom Sadu sa najviše kišnih dana

Maj u Novom Sadu sa najviše kišnih dana

Mesečni rekord padavina u Novom Sadu ostaje 237 litara koliko je palo juna pre osamnaest sezona. Izgleda nam kao da je bila ogromna količina padavina.

Međutim, stanovništvo ne malog broja okolnih gradova doživelo je i obilnije kišne mesece. Republički rekorder je Sremska Mitrovica sa 308,9 litara iz juna 1954. godine.

Kiša udarila po Mošorinu

Zapravo, 2001. je palo najviše kiše, ukupno čak 999 litara, na drugom mestu sa dvadesetak litara manje je baš 1954. godina.

Ipak, dnevni rekord padavina u Novom Sadu nije zabeležen najkišovitijih sezona već 10. juna 1967. godine i iznosi 91,6 litara. Mnogo vodurine, ali sitnica spram 211,1 litre koliko je 10. oktobra 1955. godine izmereno u Negotinu.

Ovogodišnji maj u Novom Sadu je još jednom potvrdio da razlike u količini padavina između dve lokacije na sasvim kratkoj udaljenosti mogu biti znatne. Tako se ovog maja u gotovo obližnjem Mošorinu slilo čak 219 litara, znatno više nego u vojvođanskom velegradu.

Više kišovitih dana nego rekordnog meseca

Ono što je ostalo zabeleženo je da je ovogodišnji rekordan po broju dana sa kišom, čak 21. Prošle godine je recimo bilo samo osam kišovitih majskih dana, pet dana manje nego što je uobičajeno za najlepši prolećni mesec.

Šta više, rekordne kišne 2001. godine u maju je zapisano samo četrnaest kišnih dana sa 75,8 litara ukupnih padavina po metru kvadratnom. Juna te godine, kada je zapisan mesečni rekord, samo je 19 dana bilo kišnih.

Jun najkišovitiji, oktobar najsuvlji

Inače, u geografskoj zoni kojoj pripada Novi Sad jun je obično mesec sa najviše padavine, prosečno je četrnaest kišnih dana. Potom sa 13 kišnih dana i u proseku desetak odsto manje kiše sledi maj, pa januar.

Meseci sa najmanje padavina su februar i oktobar. Posebno je zanimljiva 1961. godina, kada u oktobru nije zabeležen niti jedan kišni dan, tačnije kapi kiše nije bilo čak 55 dana u kontinuitetu, od 11. septebra zaključno sa 4. novembrom.

Žešće provale oblaka

Možda neočekivano, ali najviše kišovitih dana, 155, nije bilo najkišovitije, već 1979. godine. Suprotno, najmanje kišnih dana, 85, zabeleženo je baš dvehiljadite, sezone koja je po mnogim parametrima najsušnija, uključujući i količninu padavina, tek 288 litara.

Statistika potvrđuje utisak javnosti da poslednjih godina provale oblaka postaju češće i žešće. Tako je i pretprošle i prošle godine u junu zabeležen dan sa više od 83 litre padavina po kvadratnom metru, sasvim blizu rekordnog dana.

Izvor: 021.rs
Foto: Pexels