Početna Gradske teme Majkl Kirbi u poseti „Spomen zbirci Pavla Beljanskog“: Dobar deo života proveo...

Majkl Kirbi u poseti „Spomen zbirci Pavla Beljanskog“: Dobar deo života proveo sam po muzejima i galerijama

kirbi51 copy

U toku drugog dana posete Novom Sadu i njegovim institucijama, Nj.E., ambasador Sjedinjenih američkih država (SAD), Majkl Krbi je nakon obilaska američke firme „Clover“ koja posluje na teriotriji Novog Sada i južno-bačko okruga, posetio Spomen zbirku Pavla Beljanskog izrazivši želju da nakon nekolikih razgovora sa poznanicima iz sveta umetnosti i društvenog života Srbije, obrati pažnju i na njeno bogato kulturno nasleđe i stvaralaštvo.
-Postavka je čudesna i ja sam pozitvno iznenađe. Moram da priznam nešto što ni upravnici, dr Jasni Jovanov nisam rekao, a to je činjenica da sam dobar deo svog života proveo po muzeološkim institucijama i galerijama, jer su mi i supruga i kćerka studirale Istoriju umetnosti, te je bilo i prirodno da se krećem u ovim dragocenim prostorima naših civilizacijskih tekovina. Do sada nisam znao mnoge srpske umetnike i njihova dela i sada sam se po prvi puta ozbiljnije, informativno susreo sa njima. Mi, kao diplomate, putujemo od zemlje do zemlje i moram da priznam da ja kao kolekcionar umetnina, kako se to obično tvrdi za diplomate, nemam baš ovako probitačan ukus, kao moj kolega, kolekcionar i dobrotvor u čijem se zdanju nalazimo-žovijalno šaljivo je rekao Kirbi, istakavši-da i u našoj rezidenciji postoji postavka koju je moja sestra osmislila. I to je jedan od programa ambasade kojim mi pokušavamo, da promovišemo i popularišemo kulturu i stavili smo je na raspolaganje svim posetiocima koji pohode naš dom. Ta kolekcija je eklektička jer moja sestra je ubeđenja da je puno stvari oko nas umetnost i da se od puno materijala, predmeta, tehnika umetnost može sačiniti. U tom smislu, naša mala kolekcija je eklektička i predstavlja mešavinu poezije, ćilima, skulptura, slika, muzike, fotografija, fotografija u kamenu, dela iz oblasti dizajna i reciklažne umetnosti i održivog razvoja, ćiriličke natpise jer je jezik veoma bitna kategorija kada govorimo o kulturi jednog naroda- zaključuje ambasador SAD.

kirbi32 copy
U okviru dvodnevne posete Novom Sadu, američki ambasador je razgoravao sa pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem i potpredsednikom Izvršnog veća Vojvodine, te sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Branislavom Bogaroškim, sekretarom za međuregionalnou saradnju i lokalnu samoupravu, Branislavom Bugarskim; gradonačelnikom Novog Sada, Milošem Vučevićem; predsednikom Skupštine grada Novog Sada, Sinišom Sevićem. Takođe u okviru posete Novom Sadu, Kirbi je održao predavanje na fakultetu FIMEK, Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu i obišao Radio televiziju Vojvodine i Nezavisno društvo novinara Vojvodine interesujući se za stanje medijskih sloboda u nas.
-Dopalo mi se da ponovo budem u vojvodini,da posmatram njenu multikulturalnost i multietičnost,odnosno različite vere,nacije i grupacije koje se prožimaju u suživotu. Naravno, toga ima i u beogradu, ali je ovde to nekako drugačije predstavljeno- rekao je Kirbi,izražavajući nadu u mogućnost animiranja ljudi iz Amerike da im Srbija i Novi Sad postanu destinacije za boraviti ili raditi u njima.

kirbii

kirbi34 copy

 

kirbi88 copy

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Dragutin Savić