Početna Gradske teme Još jedan veliki korak ka dobijanju titule Omladinskog centra Evrope

Još jedan veliki korak ka dobijanju titule Omladinskog centra Evrope

0

unnamed (1)

Evropska prestonica mladih je titula koja se dodeljuje jednom evropskom gradu na period od jedne godine. Grad koji postane Omladinski evropski centar dobija priliku da kroz programe mladih ljudi prikaže kulturu, socijalni, politički i ekonomski život i razvoj grada. U okviru kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2018. godine projektni tim je organizovao Opens day u Kineskoj četvrti. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uveličao je manifestaciju Opens day.

“Uveren sam da smo danas korak bliže realizaciji projekta Youth Creative Polis-a ovde u Kineskoj četvrti, odnosno bliži reaktiviranju i drugačijoj koncepciji ovog decenijama zapuštenog dela grada. Svestan sam da mnogi i dalje ne veruju i da je mnogo lakše kritikovati iz daleka, reći da je to nemoguće, ali ja verujem u ove sjajne ljude, u čitav niz omladinskih organizacija. Mi uveliko pripremamo budžet za 2016. godinu, za prve aktivnosti koje će biti u ovom delu grada i kako bi Kinesku četvrt pretvorili u buduću zonu razvoja turizma, kreativne industrije, omladinskih aktivnosti i nevladinog sektora”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

unnamed

Bez obzira da li Novi Sad dobije priliku ili ne da nosi titulu Omladinskog centra organizatori Opens day-a imaju viziju šta dalje.

“Budući Omladinski grad Youth creative polis, bi bio smešten u Kineskoj četvrti gde bi bili smešteni omladinski centri i organizacije gde bi se mladima pružala mogućnost da kreiraju sadržaje za mlade, da učestvuju u donošenju odluka i gde bi svaka mlada osoba dobila prostor da bude kreativna”,izjavila je Valentina Antić član organizacionog odbora.

unnamed (4)

U buđenu ekološke svesti koliko je važno očuvanje okoline udruženje Eko koš imao je akciju prikupljanja ALU i PET ambalaže. Svako ko je doneo određeni broj flaša dobio je poklon. Iz Eko koša pozivaju da se svi zainteresovani priključe zajedničkoj akciji čišćenja Ribarca, koja će biti održana u nedelju 18. oktobra u 11 časova.

Ukoliko vremenske prilike ne budu dobre akcija će se odložiti za naredni vikend.

unnamed (2)

Organizatori naglašavaju da su već pobedili jer su postigli cilj, umrežavanje organizacija na teritoriji Novog Sada. Naziv manifestacije Opens day je akronim naslova Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2018, a za tu titulu se grad kandidovao u saradnji sa EXIT Fondacijom. Nakon što je poslata kandidatura za prestižnu titulu, projekat je uvršten među pet najboljih tako da se Novi Sad našao ravnopravno uz Mančester, Peruđu, Kečkemet i Kaškajiš.

Autor: L.Kozarev, nshronika.rs