Početna Gradske teme Manifestacija “OPENS DAY 2016” u centru Novog Sada

Manifestacija “OPENS DAY 2016” u centru Novog Sada

omladinska prestonica evrope12

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin prisustvovao je svečanom otvaranju manifestacije “OPENS DAY 2016” koja je organizovana na Trgu slobode. U toku dana organizatori su upriličili različite sadržaje za mlade, kao što su predstavljanje omladinskih organizacija, mini – bioskop, “Fun zona”, “Chill zona” i dr.

“Ne mogu da sakrijem radost što je juče Novi Sad dobio prestižnu titulu – Evropska prestonica kulture 2021. godine i nadam se da ću istu ovakvu sreću osećati polovinom novembra kada bi Novi Sad trebalo da postane i Omladinska prestonica Evrope 2019. godine. Nedavno poslata aplikacija je veoma kvalitetna i sadržajna, a nju prati preko 22 aneksa koji sadrže blizu 200 stranica teksta, preko 40 različitih pisama podrške, kao i hiljade potpisa kojima nas građani podržavaju, a nije izostala podrška i preko 100 organizacija iz Novog Sada. Mnogi su nam dali podsticaj za to da postanemo Omladinska prestonica Evrope, a zajednički cilj je da radimo na jačanju odnosa evropskih institucija i lokalne samouprave, kako bismo načela omladinske politike našeg grada uspešno implementirali u što više društvenih tokova”, rekao je Ognjen Cvjetićanin.

omladinska prestonica evrope7

Koordinator Inicijative OPENS Vukašin Grozdanović rekao je da je motiv manifestacije na centralnom gradskom trgu simbolično “otvaranje vrata” Novog Sada.

“Naša želja je da atraktivnim sadržajima privučemo što više sugrađana, koji će putem aplikacija, kvizova, filmova i druženja sa poznatim Novosađanima, imati mogućnost da se upoznaju bliže sa ovom kandidaturom”, rekao je Grozdanović.

Mladi su na Trgu slobode imali priliku da razgovaraju i sa raznim istaknutim pojedincima koji su prisustvovali manifestaciji, kao što su donosioci odluka vezanih za sektor omladinske politike, kako na gradskom, tako i na pokrajinskom i republičkom nivou, kao i poznati sportisti Nenad Pagonis, Borislava Perić-Ranković i Goran Bajšanski koji su pružili podršku kandidaturi Grada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.

Omladinska prestonica Evrope je titula koja se dodeljuje Evropskom gradu na godinu dana. U toku tog perioda izabranom gradu se pruža prilika da kroz višenamenske programe prikaže svoj kulturni, društveni, politički i ekonomski život i razvojne programe za mlade. Novi Sad je drugu godinu za redom grad koji je ušao u finale ovog izbora, a 16. novembra 2016. godine postoji mogućnost da ponese titulu Omladinske prestonice Evrope 2019. godine.

Autor: NsHronika