Početna Gradske teme Manje krivičnih dela u Novom Sadu, najbolja godina za saobraćajce

Manje krivičnih dela u Novom Sadu, najbolja godina za saobraćajce

Za prvih 11 meseci ove godine broj izvršenih krivičnih dela na području Južnobačkog okruga manji je nego u istom periodu prošle godine za nešto više od dva odsto.

Od januara do novembra prošle godine počinjeno je 9.162 krivičnih dela, a ove godine u istom periodu ove godine 9.049. Broj rasvetljenih krivičnih dela, povećan je u odnosu na prošlu godinu za 6,5 odsto, podaci su novosadske policijske uprave.

Načelnik odeljenja Kriminalističke policije u Novom Sadu Slobodan Drmanac kaže da je ovu godinu obeležio izuzetan rad na suzbijanju narkomanije.

– Na području Policijske uprave Novi Sad zaplenjeno je 153 kilograma narkotika, što je 50 kilograma više u odnosu na prošlu godinu – kaže Drmanac.

On ističe da je samo u prvom delu godine otkriveno šest laboratorija za proizvodnju marihuane, te da je u saradnji sa tužilaštvom oduzeta i imovina od osumnjičenih i predata na upravljanje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Neke od krupnijih zaplena dogodile su se u Novom Sadu, kada je pretresom stana pronađeno čak 25 kilograma amfetamina, a kod jednog policajca stanice u Petrovaradinu pronađeno je čak 14 kilograma marihuane.

Na području PU Novi Sad za prvih 11 meseci ove godine se dogodilo ukupno osam ubistava, od kojih su pet okarakterisana kao teška ubistva. Bilo je i devet pokušaja ubistava.

Drmanac kaže da će rad na rasvetljavanju slučajeva ubistava biti nastavljen i sledeće godine.

Prošle godine u istom periodu bilo je sedam ubistava, od kojih četiri teška, a bilo je 15 pokušaja ubistava.

Ove godine bilo je manje razbojništava za 18 odsto, kao i teških krađa za 23 odsto. Sva veća razbojništva rasvetljena su uključujući i krađu banke iz koje je odneto 11.000 evra.

Ove godine opšta policija zabeležila je pad broja prekršaja za oko 30 odsto. Za prvih 11 meseci ove godine registrovano je 2.436 prekšaja, a u istom periodu prošle godine 3.481 prekršaj.

Načelnik odeljenja policije Predrag Veličković kaže da je takav pad značajan i da je zadovoljan stanjem.

– Na teritoriji grada izvršeno je isto ili malo više prekršaja koliko u ostalih 11 opština koje pokriva uprava – kaže Veličković.

On dodaje da na području Južnobačkog okruga do 1. decembra održano 1.759 javnih skupova koje je obezbeđivala policija, a koje je posetilo skoro milion ljudi. Prema njegovim rečima sve je prošlo bez većih incidenata uključujući i fudbalske utakmice.

Milovan Glođović načelnik odeljenja saobraćajne policije kaže da je ova godina najbolja u poslednjih 15 godina, iako je neznatno povećan broj saobraćajnih nezgoda.

– Za prvih 11 meseci poginulo je 32 osobe, a prošle godine u istom periodu 42 osobe. To je smanjenje za 20 odsto i tu smo u evropskom proseku – kaže Glođović.

Ove godine otkriveno je više saobraćajnih prekršaja nego prošle, a prepolovljen je broj nastradalih bicklista.

U okviru projekta “Osnovi bezbednosti dece” koji sprovode Ministarstva unutrašnjih poslova i prosvete od 1. oktobra saobraćajci, uniformisani policajci, pripadnici kriminalističke policije, kao i vatrogasci održali su u osnovnim školama 1313 predavanja u 451 školi, a predavanjima je prisustvovalo 43.000 đaka.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay