Početna Gradske teme Mapa gradskih lokacija gde stradaju deca u saobraćaju

Mapa gradskih lokacija gde stradaju deca u saobraćaju

pesaci_deca_1

Novosadska uprava je nedavno na elektronskoj mapi Gradskog informativnog sistema unela podatke o lokacijama gde su u saobraćaju bila povređena deca. Na ovoj interaktivnoj mapi vide se podaci o udesima vozila u kojima su bila deca, kao i nezgode gde su kao učesnici bili deca-pešaci i deca-biciklisti. Ono što je nepoznato iz podataka sa ove mape je na koji se period odnosi.
Ipak, pošto su uneti podaci koji se odnose na desetine nezgoda, jasno je da se radi o preseku stanja za bar proteklih desetak godina. Kada se posebno posmatra mapa, najviše dece je povređeno ili poginulo u sudarima gde su bili putnici u vozilu i te nezgode se dešavaju u svim delovima grada.

saobracaji_deca_600

S druge strane, kada se gledaju nezgode samo sa decom kao pešacima, primetno je da se nesreće uglavnom dešavaju na većim saobraćajnicama.
Sabraćajnica gde se najviše nesreća dešavalo kada su deca-pešaci stradali je pravac Bulevar kralja Petra Prvog – Jovan Popovića – Hadži Ruvimova – Raše Radujova – Bulevar Jovana Dučića. Na ovom putnom pravcu koji se proteže od šireg centra do Novog naselja se skoro na svakom pešačkom prelazu, raskrsnici i van obeleženih mesta za prelazak dogodila nezgoda u kojoj je dete stradalo.
Primećuje se i da nezgoda ima više u ulicama koje su u blizini škola!

biciklisti_deca_600

Što se tiče nezgoda u kojima su deca stradala kao biciklisti, jedino što se može zaključiti posmatrajući mapu lokacija sa nezgodama je da se one češće dešavaju u delovima grada gde preovlađuju kuće, tj. u delovima Novog Sada gde ima manje bicikističkih staza.
Na koji način će ove podatke grad koristi nije poznato. Proteklih godina rađene su analize na osnovu zahteva Saveta za bezbednost saobraćaja o crnim tačkama, učešću dece u saobraćaju i slično, ali zvanično javnosti nikada nisu predstavljeni rezultati tih analiza, niti je poznato šta je konkretno preduzeto.

Autor i foto: 021.rs