Početna Gradske teme Mariji Jovanović ulica u Ledincima, “Pekinškoj patki” prolaz kod bioskopa “Jadran”

Mariji Jovanović ulica u Ledincima, “Pekinškoj patki” prolaz kod bioskopa “Jadran”

ThinkstockPhotos-462312453

Komisija za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi na jučerašnjoj sednici jednoglasno je prihvatila predlog da ulica u Ledincima na parceli 898 dobije ime po tragično stradaloj devojčici Mariji Jovanović. Ovaj naziv predložila je predsednica Komisije Branka Bežanov, ističući da su o njemu upoznati i Marijini roditelji, koji su saglasni da jedna ulica u Ledincima nosi ime njihove ćerke.

Smatram da je najznačajnija odluka Komisije što će jedna ulica u Ledincima poneti ime po maloj Mariji Jovanović, tragično stradaloj devojčici iz tog mesta, po kojoj je čak i Republika Srbija unela izmene u Krivični zakon Srbije u vezi sa kažnjavanjem pedofila i donesen je takozvani “Marijin zakon”. To je po mom mišljenju snažna poruka da Novi Sad i Srbija ne zaboravljaju zločine, a žrtve će uvek živeti sa nama – objasnila je Bežanov.

Većinom glasova usvojeni su i predlozi Odborničke grupe Demokratske stranke Srbije da plato između Sportskog i poslovnog centra “Vojvodina” i stadiona “Karađorđe” dobije ime po čuvenom Vujadinu Boškovu, kao i da prolaz između Poštanske i Jevrejske ulice ponese naziv po novosadskoj grupi “Pekinška patka”.

Sasvim je logično da prostor koji se nalazi između dva sportska objekta, sportskog i poslovnog centra “Vojvodina” i stadiona Karađorđe, gde je Vujadin Boškov i igrao, ponese ime po jednom od najvećih sportista našeg grada – kazao je Predrag Svilar, obrazlažući predloge DSS-a.

S druge strane, prema rečima Svilara, predlog da prolaz kod nekadašnjeg bioskopa “Jadran” ponese ime po čuvenoj novosadskoj grupi “Pekinška patka” predstavlja “obeležavanje novosadske kulturne istorije, u koju pored kulturnih ustanova i institucija spadaju i svi oni alternativni pokreti po kojima je Novi Sad poznat ne samo u Srbiji, nego i u ovom delu Evrope”.

Jedan od začetnika novog talasa, odnosno pank pokreta iz Novog Sada, zaslužuje prolaz baš na mestu gde je održan njihov najčuveniji nastup – istakao je Svilar, podsećajući na čuveni koncert koji je “Pekinška patka” održala u nekadašnjem izlogu pomenutog prolaza.

Komisija je dala naziv još jednom prolazu, između Zmaj Jovine 6 – 8 i Ulice Ilije Ognjanovića, i to po Ivanu Hajtlu, jednom od najpopularnijih jugoslovenskih komičara i doajena Srpskog narodnog pozorišta. Pored toga Komisija je prihvatila predlog da ulica Sajlovo 26 dobije ime po fudbaleru Rajku Mitiću, kao i da ulica Sajlovo 30 nosi naziv po pilotu vazduhoplovstva Srbije Milenku Pavloviću, koji je poginuo u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

Članovi Komisije prihvatili su predloge Mesne zajednice “Sremska Kamenica” da ulica parcele broj 3973, te parcele 2050/1 i 2051/5 dobiju nazive Ulica duda, odnosno Ulica vinska, kako su građani ovog naselja i predložili.

Autor: NShronika.rs
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos