Početna Gradske teme Međunarodni dan mladih na Štrandu

Međunarodni dan mladih na Štrandu

medjunarodni-dan-mladih-

Ministarstvo omladine i sporta u saradnji sa Gradom Novim Sadom danas će na gradskom kupalištu Štrand u Novom Sadu brojnim kulturnim, zabavnim i rekreativnom-sportskim aktivnostima obeležiti 12. avgust – Međunarodni dan mladih. Prvi program Radio Novog Sada emitovaće poseban program od 16 do 20 časova.
U periodu od 17 do 20 časova, na platou kod trećeg ulaza, svoj rad predstaviće udruženja mladih, Fond za mlade talente, Sportski savez Srbije i program SOFA. Posetioci će moći da se oprobaju u nekoliko kvizova, društvenih igara ali i sportovima kao što su karate, badminton, odbojka na pesku, sambo i šah.

Program će otvoriti Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji će obići štandove omladinskih i sportskih organizacija, a u 18 časova aktivno će se uključiti u revijalnu košarkašku utakmicu zajedno sa poznatim sportistima i stipendistima Fonda za mlade talente.

Aktivnosti od 17 do 19 časova pratiće di-džejevi sa O radija Gandra i Bea, koji su najavili sjajnu zabavu i druženje. Od 19 do 20 časova nastupiće DJ Marko Valentin.

Večernji deo programa počinje u 20 časova, a na maloj bini nastupiće četiri mlada novosadska benda – Get Off My Property, Against The Odds, Self Titled, Next Kodex.

Radio televizija Vojvodine pratiće sva današnja dešavanja, a program uživo sa Štranda biće emitovan u specijalnoj emisiji na prvom programu od 20 do 21 čas.

Na Prvom programu RTV, od 20 sati, uživo sa Štranda, biće emitovana specijalna emisija posvećena Međunarodnom Danu mladih.

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je 12. avgust kao Međunarodni dan mladih 2000. godine, a u Srbiji on se zvanično obeležava od 2007. godine.

Međunarodni dan mladih ima za cilj da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja mladih. Ove godine Ujedinjene nacije istakle su građanski aktivizam kao temu od posebnog značaja.

Program

17 časova – NVO sajam

Učesnici: BalkanIDEA Novi Sad, udruženje Prevent, omladina JAZAS-a Novi Sad, Vera, ljubav, nada, OPENS2018, udruženje građana „Aktivna Fruška”, FOKUS, Smeh Joga Srbija, Udruženje Remiks, Novosadski humanitarni centar, Gilda igrača, Novosadska unija srednjoškolaca, Mensa Srbije, udruženje „NS kultus”, udruženje „Crvena linija”, Čepom do osmeha, Centar za proizvodnju znanja i veština, Studentska unija Srbije, ESN Novi Sad, Savez studenata Medicinskog fakulteta Novi Sad, Savez izviđača Vojvodine, Novo kulturno naselje, ZELENI SKOK, ESTEK LC Novi Sad, Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS), Centar za omladinski rad – CZOR, Unija studentskih organizacija Univerziteta u Novom Sadu, Posmatrači ptica, Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada – NAPOR, Krovna organizacija mladih Srbije – KOMS, Asocijacija Kancelarija za mlade.

17 časova – Fond za mlade talente

Promovisanje programa stipendiranja Fonda, mogućnosti učešća na radionicama, stručnim praksama itd. Posetioci štanda Fonda za mlade talente imaće priliku da učestvuju u kvizu, a najbolji učesnici biće nagrađeni.

17 časova – SOFA

Besplatne studentske i omladinske fizičke aktivnosti – joga i odbojka na pesku, na štandu će biti i oprema za proveru zdravlja.

17 časova – Sportski savez Srbije

Prezentacija sportova – karate, badminton, šah i sambo.

17 časova – DJ O radija

18 časova – Revijalna košarkaška utakmica

Revijalna košarkaška utakmica u kojoj će učestvovati ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, poznati sportisti i stipendisti Fonda za mlade talente

19 časova – DJ Marko Valentin

20 časova – Koncert mladih bendova

Get Off My Property, Against The Odds, Self Titled, Next Kodex.

Međunarodni dan mladih obeležen u 12 gradova Srbije

Javnim akcijama u 12 gradova Srbije, čiji je cilj širenje poruka o borbi protiv nasilja i promovisanje rodne ravnopravnosti, zdravih stilova života, kao i aktivizma mladih, danas je obeležen Međunarodni dan mladih.

Akcije se održavaju u Vranju, Pančevu, Kruševcu, Nišu, Somboru, Kragujevcu, Zrenjaninu, Ivanjici, Kikindi, Irigu, Pirotu i Beogradu u organizaciji Centra E8, Budi muško klubova, uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNFPA), navodi se u saopštenju organizatora.

Programska koordinatorka UNFPA u Srbiji Marija Raković rekla je da se mora uložiti više napora za podizanje svesti o značaju mladih, njihovog građanskog angažovanja i koristi koje to može imati za pojedince i celokupno društvo.

“Ovogodišnja kampanja povodom Međunarodnog dana mladih promoviše građanski angažman i učešće mladih u politici i javnom životu tako da mladi mogu biti osnaženi da daju svoj doprinos društvu, razvoju i miru”, rekla je Raković, navodi se u saopštenju.

Koz javnu akciju “Fotka dana”, aktivisti “Budi muško” klubova upoznali su mlade prolaznike sa “Budi muško” projektom, aktivnostima u borbi protiv nasilja i promovisanju rodne ravnopravnosti i zdravih stilova života.

Pored akcije “Fotka dana”, koja se održava u svim navedenim mestima, pojedini “Budi muško” klubovi održali su i akcije sa crtanjem grafita sa “Budi muško” porukama.

U saopštenju se dodaje da su održali i akciju “Budi muško – skuvaj nešto” tokom koje su mladići pokazali svoje kulinarske veštine, a devojke ih ocenjivale.

U 12 gradova širom Srbije, javnosti su premijerno predstavljeni i novi “Budi muško” video klipovi na temu borbe protiv nasilja.

Klipove su osmislili i kroz proces kreativnih video radionica izradili članovi Budi Muško Klubova u Beogradu, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da ti video klipovi šalju snažnu poruku o neophodnosti reagovanja mladih na nasilje.

Organizaciju ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih u Srbiji podržao je UNFPA kroz saradnju sa Centrom E8.

Generalna skupština UN je usvojila 1999. godine Rezoluciju 54/120, kojom je 12. avgust proglašen za Međunarodni dan mladih, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da se u Srbiji Međunarodni dan mladih obeležava od 2007. godine.

Autor i foto: RTV