Početna Gradske teme Mere prevencije pojačane i u jaslicama i vrtićima

Mere prevencije pojačane i u jaslicama i vrtićima

0

Mere prevencije zaraze virusom kovid-19, pojačane su i u vrtićima i jaslicama u Novom Sadu, kako bi situacija u tim ustanovama ostala stabilna i kako se virus ne bi dalje širio.

Tokom leta broj dece u vrtićima i jaslicama znatno je smanjen, a roditelji su dužni da poštuju sva pravila.

Roditelji dece jaslenog uzrasta, od juče ne mogu samostalno da ih uvode u vrtiće, već ih vaspitači preuzimaju na vratima.

– U našim vrtićima nema korone. Nema dece koja su pozitivna. Mi mere nismo ni ublažavali. Postupamo još po uputstvu Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete od maja. Tako da se vrši trijaža na samom ulazu i ako bi se primetila sekrecija iz nosa, takvo dete se vraća – rekla je Branka Čonkić iz PU “Radosno detinjstvo” za RTV.

Deca koja su kovid pozitivna leče se u Dečjoj bolnici, a procedura je uobičajena. Nakon prvih simptoma potrebno je da se jave lekarima opšte prakse odakle dobijaju dalji uputi i procenu da li je potrebno uraditi test.

Ukoliko se prilikom procene lekara ustanovi da stanje deteta ne zahteva hospitalizaciju, ono se otpušta na kućno lečenje i njegovo stanje se prati. Iz Dečje bolnice apeluju na roditelje da u ovom periodu ne dovode decu na kontrolne preglede koji nisu neophodni i podsećaju da su 24-časovna dežurstva organizovana na pedijatrijskom i hirurškom odeljenju, kao i u okviru polikliničkih ambulanti.

Izvor: RTV
Foto: Pexels