Početna Gradske teme Milijarda i Japanci: Kako su država i gradska vlast ekspresno rešili prodaju...

Milijarda i Japanci: Kako su država i gradska vlast ekspresno rešili prodaju zemljišta u Novom Sadu

0

Novi Sad će bez licitacije prodati 21 hektar zemljišta u radnoj zoni Sever IV po ceni od gotovo milijardu dinara, kako bi se izgradila fabrika japanskog Nideka (Nidec Corporation).

Odluka o prodaji zemljišta neposrednom pogodbom je već prošla sve nivoe vlasti i ovakva kupovina bez litacije je omogućena jer je Vlada Srbije ulaganje japanske kompanije proglasila projektom od značaja za Srbiju.

U ugovoru koji će se u ponedeljak, 5. aprila, naći pred odbornicima u Skupštini grada, navodi se da se prodaju dve parcele od 126.085 i 86.262 kvadratnih metara u radnoj zoni Sever IV, koje se nalaze preko puta fabrika Lear i Continental.

Kako se može videti u odluci, navodi se da će japanska kompanija tu graditi pogon za proizvodnju elektro-motora, kao i da će biti zaposleno 300 radnika. Proizvodna hala i prateći objekti imali bi gotovo 26.000 kvadratnih metara, a predviđeno je da fabrika krene sa radom krajem 2022. godine.

Kupac zemljišta po ceni od 993.669.292,6 dinara biće firma CTP Invest iz Beograda, koja sa Nidekom ima sporazum o zajedničkom ulaganju. Beogradska firma će ovaj prostor, nakon kupovine, iznajmiti japanskoj kompaniji. Cena parcele određena je na osnovu procene Poreske uprave, koja kvadrat građevinskog zemljišta u ovom delu radne zone vrednuje na 4.679,46 dinara.

CTP Invest već poseduje zemljište i hale u neposrednoj blizini, koje iznajmljuju drugim kompanijama, na primer Continentalu. Nedavno su pokazali zainteresovanost da od Novog Sada otkupe parcelu i halu na kojoj je Lear, a koju ta firma trenutno iznajmljuje od grada.

Iz dokumentacije o prodaji se vidi da je ona urađena veoma brzo, u roku od desetak dana i uz neverovatnu ažurnost svih organa, koji su iz dana u dan donosili neophodne odluke.

Uvidom u dokumentaciju uverili smo se da su CTP Invest i Nidek 15. marta pismom obavestili Upravu za građevinsko zemljište da su zainteresovani za parcele. To je zavedeno 22. marta, a Vlada Srbije je tri dana kasnije donela odluku da je izgradnja ove fabrike projekat od značaja za Republiku Sribju.

Istog dana, 25. marta, Gradsko veće izmenilo je Program otuđenja građevinskog zemljišta za ovu godinu i na spisak za prodaju dodala ove parcele.

Već dan kasnije Uprava za urbanizam izdala je informaciju o lokacijama i dati su izvodi iz Geodetskog zavoda, da bi potom 29. marta gradonačelnik Novog Sada doneo rešenje o pokretanju postupka otuđenja građevinskog zemljišta.

Usledio 30. mart, kada se u Upravi za građevinsko zemljište i investicije održao postupak neposredne pogodbe, čemu su prisustvovali predstavnici CTP Investa. Vrh gradske vlasti, odnosno Gradsko veće sastalo se 1. aprila odlučivši se da se Odluka o prodaji prosledi Skupštini grada na usvajanje. Konačno potvrđivanje uslediće 5. aprila na sednici Skupštini grada.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay