Početna Gradske teme Milorad Kapor: Male stranke sa ucenjivačkim kapitalom koče napredak Novog Sada

Milorad Kapor: Male stranke sa ucenjivačkim kapitalom koče napredak Novog Sada

Milorad Kapor 2

Karijeru Milorada Kapora obeležile su uloge u predstavama “The Pillowman”, “Profil: Vanja”, “Duh koji hoda”, te role u filmovima “Lockout”, “Mali Budo”, “Skyfall”… U pauzama između snimanja, diplomirani glumac i diplomirani mašinski inženjer pristao je da nam odgovori na nekoliko pitanja u vezi sa njegovim viđenjem trenutne društveno-političke klime u Novom Sadu.

Kako kometarišete rad Gradske vlade i protekle tri i po godine?

– Ocena je vrlo niska! Bezbroj je političkih stranaka koje participiraju u Skuštini grada i koje su se udružile da bi se smenila prethodna (inače isto tako loša) gradska vlast. Ogroman broj, pogotovo malih stranaka ima veliki ucenjivački kapital koji koči svaki napredak Novog Sada. Dok svaka mediokritetska budala uzme svoj deo kolača, u kasi ne ostaje ništa za funkcionalni i estetski razvitak grada.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da promeni?

– Prvo i osnovno, da se javnim konkursom postave edukovani, misleći i neukaljani ljudi sa vizijom na sve javne i odgovorne funkcije. Potom nimalo neće biti teško zaustaviti i ne dozvoljavati divlju ili krajnje neestetsku gradnju (kao što je zgrada Pariskog magazina i hotela “Centar”), napokon završiti izgradnju Poštanske štedionice, ukloniti sprdnju od fontane u Katoličkoj porti, kič-skulpturu na Trgu mladenaca, urediti Trg slobode, stvoriti blizu studentskog kampusa veliki omladinski kulturni centar koji bi umrežavao sve vidove umetničkog i kulturnog delovanja mladih ljudi. Takođe, mislim da bi bilo dobro izmestiti Rektorat u zgradu Akademije umetnosti u ulici Đure Jakšića, a celokupnu Akademiju umetnosti sa tvrđave i ulice Đure Jakšića prebaciti u sadašnji rektorat, obnoviti i unaprediti pozorišni klub “Trema”… Ima još toliko toga.

Ko bi, po Vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Idealni gradonačelnik Novog Sada bila bi osoba rođena u Novom Sadu, poreklom Vojvođanin, kao što je sadašnji direktor Drame i glumac prvak SNP-a, gospodin Aleksandar Gajin. On je svojim radom, izuzetnim promišljanjem, uspostavio ansambl SNP na pijedestal pozorišta u regionu, domaćinskim poslovanjem ekonomski konsolidovao inače uzuzetno teško stanje u pozorištu, učinio ugodnim prostor za stvaranje umetnika. Njegova besprekorna lična i profesionalna biografija, poreklo, životno doba predstavljaju najbolju preporuku za tu funkciju.

Autor: Maja Guzijan
Foto: Privatna arhiva