Početna Gradske teme Miloš Vučević: Projekat uređenja priobalja ključan

Miloš Vučević: Projekat uređenja priobalja ključan

Govoreći o infrastrukturnim projektima koji će biti uključeni u novi Generalni urbanistički plan Novog Sada, gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da će “svako ko je normalan i dobronameran, a nije politički motivisan, podržati uređenje”.

Projekat uređenja priobalja istakao je kao ključan, pre svega zbog mosta, ali i zbog očuvanja biodiverziteta Šodroša i Dunavca, i zbog veslačkih staza.

“Znači sve suprotno od onog što neki tvrde”, naglasio je Vučević.

Posebno je istakao da nikada sam nije upotrebio termin “Novi Sad na vodi”, jer to ne postoji.

“To je možda sad atraktivno da bi neko pravio ‘Ne davimo Novi Sad’ i neke patkice, ali ta priča ne postoji. Postoji potreba da uredimo priobalje, da čuvamo životnu sredinu, da čuvamo biodiverzitet… A sad je Šodroš potpuno zatrpan, nema dobru vodnu komunikaciju sa Dunavom, ugrožen je i biljni svet i riblji fond, ne postoje veslačke staze”, navodi Vučević i dodaje da se bez projekta priobalja ne može usvojiti Generalni urbanistički plan, a to je do sledeće godine.

Osvrnuvši se na potencijalnu gradnju na Trandžamentu, Vučević je označio ovo područje kao trenutno neatraktivnu lokaciju.

“Možda se neko zalaže da ostane ta depresija od bivše ciglane da čuva Tvrđavu. Ne znam da li čuva Tvrđavu, koliko vidim tamo svi odlažu smeće. Videćemo. Nek kaže struka šta će da bude”, naveo je.

Podsetimo, projekat uređenja priobalja podrazumeva gradnju na prostoru Šodroša, brodogradilišta i Ribarskog ostrva. Projekat koči to što JVP “Vode Vojvodine” nisu izdale vodne uslove smatrajući da gradnja može ugroziti stabilnost vodnih i zaštitnih objekata, ugroziti vodni režim i ometati proticanje vode i leda.

Trandžament koji je prethodno planiran za tematski park u novom GUP-u dobiće novu namenu – opštegradski centar sa stambenim i poslovnim zgradama. Problematično je to što je Trandžament deo zaštićene okoline Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem i što bi, po oceni Evropa Nostre, gradnja na ovom prostoru mogla narušiti integritet i očuvanje najvažnije prostorno kulturno-istorijske celine, ne samo Novog Sada, već i Vojvodine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay