Početna Gradske teme Ministar Momirović otvorio Sajam saobraćaja

Ministar Momirović otvorio Sajam saobraćaja

0

Jednodnevni, 4. međunarodni sajam saobraćaja TRAFFIC SOLUTIONS EXPO 2022, svečano je na Novosadskom sajmu otvorio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Tomislav Momirović.

– Zadovoljstvo je da vidimo da se kongresna industrija ponovo podiže, da se socijalni život nastavlja dalje, a zadovoljstvo je i privilegija biti na čelu resora u ovom trenutku kada mi gradimo više od 1200 kilometara auto-puteva, brzih saobraćajnica, kada završavamo brzu prugu, najkvalitetniju železničku infrastrukturu, u Jugoistočnoj Evropi, kada kupujemo brze vozove… Za dva dana ponovo ćemo se videti ovde kada će biti puštena u komercijalnu upotrebu brza pruga, kada će brzi vozovi spajati dva najveća grada u Republici Srbiji, kada ćete moći iz Novog Sada da za trideset minuta dođete do Beograda, odete da posetite neko pozorište i vratite se u Novi Sad ili iz Beograda isto tako…, rekao je, između ostalog, ministar Momirović, otvarajući Sajam saobraćaja.

– Zaista ćemo učiniti da dva najveća grada, i generalno, mesto gde se stvara oko 65 odsto bruto društvenog proizvoda Republike Srbije budu nikad povezaniji i to su neverovatna dostignuća, dodao je Momirović.

Prisutnima se obratio i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Ognjen Bjelić.

– Sektor saobraćaja je od velikog značaja u ukupnom privrednom razvoju, s obzirom na to da je usko povezan sa svim granama privrede. Započete kapitalne investicije u saobraćajnu infrastrukturu, kao i one koje tek treba da budu realizovane podstrek su za ubrzani razvoj naše ekonomije. Uz razvoj saobraćajne infrastrukture bitna je i tema bezbednosti saobraćaja, rekao je Bjelić.

– Pokrajinski sekretarijat kojim rukovodim u prethodnih pet godina, podržao je preko 150 projekata koji su imali za cilj povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja u AP Vojvodini. Sredstva koja su uložena od strane Sekretarijata u ovom periodu iznose preko 200 miliona dinara, dodao je Bjelić.

– Novi Sad je u ovom trenutku izuzetno važna tačka razvoja saobraćaja na nivou čitave naše zemlje. Razvoj i upravljanje saobraćajem u današnje vreme povećane mobilnosti i kontinuiranog povećanja broja vozila prioritetne su teme, pri čemu nikako ne treba zaboraviti ekološke aspekte. Fruškogorski koridor sa tunelom, brza pruga, četvrti most koji će biti veza sa pomenutim koridorom, predstavljaju projekte od nacionalnog i regionalnog značaja, a njihovi važni segmenti su realizovani ili se realizuju našim radom, istakao je pomoćnik gradonačelnika Grada Novog Sada, Vladimir Stojković.

– Budući da mi kao sajamska ustanova kontinuirano radimo na unapređenju privrednog ambijenta, uvođenje ove sajamske manifestacije nametnulo nam se kao logičan korak jer je za razvoj privrede neophodno da obnovimo i izgradimo efikasnu saobraćajnu infrastrukturu koja odgovara zahtevima privrede, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, ističući da se Sajam realizuje u konferencijskom formatu, sa izuzetno važnim temama.

– Očekujem da će biti dovoljno vremena i prostora za razmenu iskustava i najvažnijih informacija iz svih segmenata. Verujem i da će predstavnici lokalnih uprava i privrednog sektora, ali i naših najznačajnijih kompanija koje se bave građevinarstvom, saobraćajem i infrastrukturom, uspeti da se povežu kroz primenu različitih rešenja u cilju unapređenja saobraćaja i da upravo ovakve manifestacije mogu da daju odgovore na konkretna pitanja, dodao je Cvetković.

U realizaciji Sajma saobraćaja učestvuju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Grad Novi Sad, Public connection, Departman za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Novosadski sajam. Tokom dana biće održano nekoliko panela na kojima će se govoriti o TEN-T standardu železničke mreže, bezbednosti saobraćaja na putevima, pravcima razvoja saobraćaja u Srbiji i o saobraćajnoj infrastrukturi u gradovima.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Novosadski sajam