Početna Gradske teme Miris kupusa i sarme širio se Futogom

Miris kupusa i sarme širio se Futogom

rbk13t

Poslednji vikend u oktobru po ustaljenom običaju u Futogu, prestonici kupusa, rezervisan je za svetkovinu kojom se na osoben način slavi povrće po kome je ovo mesto poznato, i koje predstavlja brend ne samo Futoga, nego i Srbije.

Kupusijadu, 16. po redu, otvorio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, izrazivši zadovoljstvo što se ona održava u Futogu, kako je rekao, sedištu prvog vojvođanskog proizvoda koji je dobio oznaku geografskog porekla.

– Ova manifestacija priča o našoj kulturi, identitetu, turističkom i privrednom potencijalu – rekao je Vučević.– Futoška kupusijada afirmiše domaćinski odnos prema privredi, kao i tradiciju, lokalne običaje i očuvanje naše kulturne baštine.

Dok su se vazduhom preplitali mirisi kuvanog kupusa i sarme, deca iz dve osnovne škole i Srednje poljoprivrene škole u Futogu su upotpunila celokupnu sliku kulturno-zabavnim programom na bini postavljenoj na centralnom trgu.

Posetilaca je bilo mnogo, neki su došli prvi put, poneki su prisustvovali nekoliko godina za redom, a u masi je bilo i onih koji tradicionalno dolaze tu punih 16 godina koliko ova manifestacija i postoji. Izlagači koji su došli iz različitih delova Srbije kako bi predstavili svoje proizvode, su sa oduševljenjem pričali o ovom događaju i uklopili su se kao gosti, posmatrači, ali i kao konzumenti brojnih vrsta različitih specijaliteta, od gibanice, belmuša, šopskog sira, sitnog sira, kačkavalja, kozijeg sira, do brojnih vrsta rakija, sokova, vina, leskovačkog ajvara, mesnih prerađevina, ali i meda.

Pored kuvanog kupusa, sarma je okupirala veliku pažnju prisutnih i za nju su posetioci izdvajali sumu od 80 dinara po komadu. Da bi se skuvala dobra futoška sarma, potreban je, pre svega dobar futoški kiseli kupus, za koji kažu da je tajni sastojak. Pripreme za sarmu su počele u četvrtak, kada je pet, šest veštih domaćica krenulo sa razlistavanjem glavica, pripremanjem listova, mlevenjem mesa, dodavanjem slanine i začina za količinu od oko 2.500 komada sarmi, za šta je bilo potrebno oko 150 glavica kupusa. U petak je sarma zavijena, pristavljena i ostavljena da se krčka celu noć na velikim kiperima i laganoj temperaturi, jer sarma što se duže kuva to je ukusnija, kako bi do jutra mogla biti u ponudi, rekle su kuvarice.

Proizvođači futoškog kupusa su se raspodelili na ulazu u Futog, jer kako kažu, morali su da se bave prodajom. Ponosni su na svoj brend, ali, ističu, sve teže se živi od same prodaje, zbog teške finansijske situacije.Ove godine, prvi put, u sklopu Futoške kupusijade, održana je i manifestacija “Tera Madre Srbija 2015”, kao deo svetske manifestacije “Tera Madre”, koja se zalaže za proizvodnju zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini, spremljenoj na tradicionalne načine zemalja iz kojih dolaze.

Pobednik takmičenja u kuvanju slatkog kupusa na 16. Futoškoj kupusijadi je ekipa “Novosadski sajam”. Drugo mesto je zauzela ekipa “Održavanje i usluge”,a treće Đura Popović sa ekipom “Vitezovi otvorene vatre”. U kategoriji najteže glavice kupusa pobedio je Milan Perac. Njegova glavica kupusa bila je teška 7,7 kilograma. Miodrag Kiza je osvojio drugo mesto sa glavicom od 6,9 kilograma, a treće “FORA” čija glavica je bila teška 6,005 kilograma.

Izvor: Dnenvik
Foto: Ilustarcija