Početna Gradske teme Mirović pustio u rad dve solarne elektrane u Institutu u Novom Sadu

Mirović pustio u rad dve solarne elektrane u Institutu u Novom Sadu

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pustio je danas u rad dve solarne elektrane u Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Novom Sadu.

Mirović kaže da se lično uverio da Institut za nizijsko šumarstvo prednjači u naučnim dometima.

“Upravo smo pustili u rad dve solarne elektrane kapaciteta 15 i 30 kilovat-časova koje će doneti značajnu finansijsku i energetsku uštedu. Vlada je potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i više od 20 miliona evra investiraćemo u oblast štednje energije. U više od 80 javnih objekata Vojvodine instaliraćemo ekološke uređaje i modernizovati sisteme grejanja. Pokrajinska vlada će sledeće godine investirati u izgradnju solarnih elektrana na većini fakulteta Univerziteta u Novom Sadu”, najavio je pokrajinski premijer.

Direktor Instituta Saša Orlović kaže da su uz podršku Pokrajinske vlade projektovali i izgradili solarne elektrane i da je značaj ovog događaja ogroman u vreme nedostatka energije i značajno visokih cena.

“Solarne elektrane omogućiće da se troškovi poslovanja instituta značajno smanje. Za sve što smo radili do sada uvek smo imali podršku Pokrajinske vlade. Imamo izuzetno modernu opremu koja je deo jedinstvenog sistema u ovom delu Evrope. Tu pre svega spada uređaj koji prati emisiju gasova zbog efekta staklene bašte.To je uređaj koji nam omogućava da bolje gazdujemo šumama i urbanim zelenilom i to tako da imamo što manju emisiju štetnih gasova koji utiču na klimatske promene. Imamo niz uređaja koji prate vitalnost stabala i koji su povezani u globalnu mrežu”, rekao je Orlović.

To smo uspeli, ističe, zahvaljujući tome što je 2019. profesor Rikardo Valentini, dobitnik Nobelove nagrade, bio ovde i mi smo deo njegove ekipe i globalnog sistema.

“Zahvalan sam Pokrajinskoj vladi na razumevanju i očekujem podršku i ubuduće za sve važne stvari koje ćemo uraditi zajednički”, kazao je Orlović.

Institut za nizijsko šumarstvo najavljuje i pionirski projekat jedinstven u svetu, a to je pravljenje solarne elektrane na zemljištu gde se već proizvodi biomasa za proizvodnju energije.

Nalaziće se u Kaćkoj šumi pored Novog Sada i gradiće se naredne godine. Institut trenutno broji 22 doktora nauka što je najviše do sada.

Izvor: Tanjug
Foto: RTV.rs