Početna Gradske teme Mirović traži dodatne mere u Novom Sadu: Polovina zaraženih u Vojvodini iz...

Mirović traži dodatne mere u Novom Sadu: Polovina zaraženih u Vojvodini iz Novog Sada

0

Epidemiološka situacija na teritoriji Pokrajine je i dalje nepovoljna i imamo dnevni porast zaraženih, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na konferenciji za novinare.

– Juče do 15 časova imali smo najveći broj obolelih u jednom danu, ukupno 162, od toga 79 u Novom Sadu i taj grad je najugroženiji na teritoriji Vojvodine i potrebno je uvesti dodatne mere – rekao je Mirović.

– Danas u toku dana imaću sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem kako bi se dogovorili o načinu uvođenja dodatnih mera – dodao je.

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno su smeštena 254 obolela od koronavirusa, dvoje je preminulo. Od tog broja 161 zaraženi je iz Novog Sada, devet iz Vrbasa, devet iz Zrenjanina. Na teritoriji Pokrajine trenutno su aktivna 1.621 slučaja, najviše obolelih 796 je u Novom Sadu, u Vrbasu 82, u Sremskoj Mitrovici 85…

Mirović je rekao i da se dvoje dece u Dečjoj bolnici u Novom Sadu oporavilo.

– Svi Zavodi za javno zdravlje na teritoriji Pokrajine su dobili PCR mašine, za PCR testiranja. Imamo osam laboratorijskih mesta za testiranje, i na teritoriji Vojvodine se na rezultate testiranja ne čeka duže od 24 časa – dodao je.

Odgovarujući na pitanje novinara zašto i dalje nemamo podatke obolelih po opštinama, Mirović je rekao da se svi podaci o broju obolelih slivaju se u nacionalni Institut Batut i Krizni štab i da su oni jedini ovlašćeni da objavljuju podatke.

Gojković: Institut za javno zdravlje Vojvodine nikada nije prekidao testiranje

– Mi nemamo leka i nemamo mogućnost da lečimo ovaj virus kako smo lečili viruse do sada. U ljudskoj psihi je da odlaze tamo gde nema opasnosti. Dakle neko ima kuću van Novog Sada ili Beograda, ili odlazi kod prijatelja i kod familije u drugo mesto gde objavimo da nema zaraženih i onda oni prenose zarazu i dolazi do disperzije bolesti – rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković objašnjavajući razlog zašto se ne objavljuju precizni podaci po opštinama.

On je dodao i da nije tačna informacija da je Institut za javno zdravlje Vojvodine prestao testiranje.

– Institut radi sve vreme i testira one prema indikacijama. Zagušenja je bilo, jer su se otvorile granice i zato što je veliki broj onih koji su hteli da turistički napuste zemlju napravio gužve i redove. Nikada nije prekinuto testirenje. Bio je povećan broj zainteresovanih da se testira, ali je Institut radio – izjavio je Gojković.

On je ranije danas ponovio da je zdravstveni sistem Srbije pred pucanjem. Zbog neodogovornog ponašanja ljudi on je rekao, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, da bi bio za to da oni koji ne nose masku potpišu da ne žele pomoć, ali je istakao da taj scenario, naravno, nije moguć – u Srbiji je obavezno lečenje.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay