Početna Gradske teme Misterija rešena: Učenici škole u Šajkašu se onesvestili zbog “kolektivne nesvesne psihosomatske...

Misterija rešena: Učenici škole u Šajkašu se onesvestili zbog “kolektivne nesvesne psihosomatske reakcije”

 

skola-sajkas1

Učenici osnovne škole “Isidora Sekulić” u Šajkašu masovno su se onesvestili 10. februara zbog “kolektivne nesvesne psihosomatske reakcije”, kako zvanično glasi dijagnoza koju je objavilo Ministarstvo prosvete.

Ministar prosvete Srđan Verbić istakao je da su stručnjaci uradili svoj posao, odbacili moguće uzroke nesvestice oko kojih se spekulisalo, ali da ostaje izvesna nelagoda jer do sada u praksi nije bilo ovakvih situacija, što, kako kaže, stručnjake ostavlja nemoćnim.
Definišući dijagnozu zbog koje su deca pala u nesvest stavljena je tačka na misteriju koja je trajala skoro deset dana, pošto ni lekari ni policija nisu uspeli da utvrde šta se desilo sa 44 učenika ove škole. Sa druge strane, činjenica je da u celom ovom slučaju nedostaju neke informacije. Jer, ako je dvadesetoro dece zadržano u bolnici onda bi lekari trebalo da znaju zašto su ih zadržali.
Profesor fizičkog ove škole smatra da su se deca verovatno onesvestila od umora, pa je poslednjih dana povedena rasprava o tome da li je školski plan i program preopštiran i isuviše stresan. Ministar Verbić priznaje da nije napravljen dobar balans između vremena koje deca provode u školi i gradiva koje treba da savladaju.
“Nije dobro da svaki kontrolni bude stres, to je provera znanja na osnovu čega se izvlače pouke šta treba promeniti. Imamo mnogo toga što demotiviše učenike. Takođe, prisutan je i stalan problem kampanjskog učenja”, izjavio je on.
Kako više nema razloga za odsustvovanje sa nastave, šajkaški osnovci od danas ponovo kreću u školu. Od svih relevantnih institucija zatraženo je zvanično mišljenje, kao i pisane izjave, pa su stoga, kažu u Ministarstvu prosvete, ispunjeni svi uslovi za bezbedan polazak đaka u školu.
Rezultati Instituta za sudsku medicinu pokazali su da u uzorcima krvi i urina učenika nema tragova urina, čime je odbačena mogućnost trovanja, a analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazale su da nesvesticu učenika nisu uzrokovale ni hemijske ili biološke supstance. Oni su ispitivali dezinfekciona sredstva koja se koriste za održavanje, kvalitet vazduha u sali za fizičko i drugim radnim prostorijama, ali nisu utvrdili bilo kakva odstupanja od referentnih vrednosti.

Zbog uznemirenosti roditelja, istraga će biti nastavljena, a roditelji su dobili i uputstvo sa preporukama kako da se ponašaju u slučaju psihološko-kriznih situacija.

Autor: 021.rs