Početna Gradske teme “Mračna” Kritična masa: Biciklisti ovog petka voze po Novom Sadu, topla odeća...

“Mračna” Kritična masa: Biciklisti ovog petka voze po Novom Sadu, topla odeća i svetla obavezna

0

Ljubitelji vožnje na dva točka ovog petka, 25. novembra, imaće priliku da se provozaju u novoj jesenjoj Kritičnoj masi, masovnoj vožnji bicikala kroz grad.

Za razliku od prethodnih vožnji, ova će se, zbog ranijeg zalaska sunca, odvijati u mraku.

Kako poručuje Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), inicijator i organizator ove tradicionalne vožnje, baš zato što će vožnja početi u 17 časova, kad je sunce već zašlo, cilj iste je skretanje pažnje na potrebu da biciklisti u vožnji budu pravilno osvetljeni.

“Mnogobrojne studije pokazuju da su biciklisti uočljiviji na putu kada imaju svetla na biciklu, nego kada imaju reflektujući prsluk. Svetla na biciklu su i po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima u Republici Srbiji obavezna. Novosadska biciklistička inicijativa redovno skreće pažnju biciklistima na obavezu posedovanja svetala na biciklu – obavezno je belo napred i crveno pozadi”, poručuje NSBI.

Još jedan cilj vožnje je skretanje pažnje na sve veće zagađenje vazduha usled, između ostalog, prevelikog broja automobila i drugih emitera zagađenja na ulicama.

“Za potrebe tolikog broja vozila potrebno je obezbediti široke ulice i bulevare, čime se oduzma javni prostor pešacima i biciklistima. Da bi velik broj vozila imao gde da se parkira, potrebno je graditi parkinge i garaže, čime se opet oduzima javni prostor za parkove, zelenilo, igrališta. U gužvi se kruži i po nekoliko desetina minuta da bi se pronašao parking, a sve te izduvne gasove udišemo svi mi. Prevelik broj motornih vozila na ulicama grada utiče i na povećanje zagađenja bukom, ali i na veće zagađenje prašinom i sitnim česticama. To su sve razlozi da promena krene baš od nas, svakog pojedinca. Zato budite jači od svojih izgovora, budite pokretači promena, odaberite ekološki prihvatljiv transport kao što je bicikl, i zaštitite sebe, svoje prijatelje i decu od zagađenja”, poručuju članovi NSBI.

Vožnja je zakazana za 17h ovog petka, 25. novembra iz Limanskog parka. Kraća ruta obuhvatiće oko osam kilometara vožnje: Bulevar despota Stefana, Balzakova, 1300 kaplara, Ribarsko ostrvo, Podunavska, Šumska, Radnička, Feješ Klare, Stanoja Glavaša, Šarplaninska, Bulevar patrijarha Pavla, Bulevar cara Lazara, Ive Andrića, Narodnog fronta i Limanski park, nazad na početak vožnje.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay