Početna Gradske teme Mural posvećen košarkaškim legendama na Bulevaru oslobođenja

Mural posvećen košarkaškim legendama na Bulevaru oslobođenja

0

Veliki mural sa likovima košarkaških legendi kao što su Greg Popovič, Igor Kokoškov, Pit Maravič, Vlade Divac, Peđa Stojaković, Nikola Jokić i Darko Miličić krasiće fasadu zgrade na Bulevaru oslobođenja br. 113.

Mural zauzima više od 100 kvadrata, njegova izrada je u samom finišu, a na njemu je radio strit art umetnik Uroš Štrboja u okviru Dana američke kulture.

Obišavši lokaciju na kojoj će se nalaziti mural posvećen košarkašima savetnik za odnose s javnošću u ambasadi SAD Timoti Standart je rekao da je američka ambasada ponosna na dugogodišnje partnerstvo sa Gradom Novim Sadom u oblastima kulture i obrazovanja.

– To uključuje i četvrto izdanje manifestacije Dani američke kulture. Proteklih godina oko 200 građana Novog Sada je učestvovalo u različitim programima razmene, a Novi Sad je ugostio američke studente, profesore, muzičare i zvaničnike. Gradska uprava nam je pomogla da nađemo divan novi prostor za Američki kutak. Uzbuđeni smo što će ostatak Evrope moći da vidi sve što Novi Sad nudi, budući da je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu – naglasio je Standart.

Do sada su oslikana tri murala, koja su nastala kroz tradicionalnu kulturnu saradnju Novog Sada i ambasade SAD. Program Dana američke kulture uveliko traje u Novom Sadu, a građani su mogli da prisustvuju Filmskom festivalu američkih klasika, stend-ap komediji Marijane Aranđelović i mnogobrojnim radionicama koje pokrivaju umetničke forme stripa, filma i pozorišta. Novosadska publika imala je priliku da ponovo uživa u mjuziklu “Kosa” koji je izveden u Pozorištu mladih.

Ovogodišnja manifestacija će biti završena panel diskusijama o srpsko-američkim odnosima i kulturnoj diplomatiji, na kojima će učestvovati ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Izvor: Novisad.com
Foto: Novisad.rs