Početna Gradske teme Muzej grada na Petrovaradinskoj tvrđavi biće proširen preuređenjem Jednostavne kasarne

Muzej grada na Petrovaradinskoj tvrđavi biće proširen preuređenjem Jednostavne kasarne

0

Muzej Grada Novog Sada dobiće uskoro novi prostor u sklopu Jednostavne kasarne na gornjem platou Petrovardinske tvrđave.

Muzej se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Arsenala, a sada je u toku tender za izradu projekta unutrašnje adaptacije. Javnu nabavku sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

U dokumentaciji se navodi da će biti rekonstruisano 2.300 kvadrata prizemlja, prvog sprata i tavana Jednostavne kasarne.

Ideja je da se u nivou prizemlja na površini od malo više do 700 kvadrata u središnjem i južnom delu objekta predvidi smeštaj tri konzervatorske radionice sa radnim depoima i peskarom za metal, drvo i keramiku, arheološki depo, kao i priručni magacin, čajna kuhinja i toalet za zaposlene.

Na prvom spratu od skoro 800 kvadrata treba da se predvidi izložbeni prostor zavičajne galerije na površini od 250 kvadrata, dve konzervatorske radionice sa radnim depoima (za slike i fotografije), depo za medicinske instrumente, kancelarije i toalet za zaposlene.

Planirano je da se tavan od 800 kvadrata koristi kao multifunkcionalni prostor u funkciji traženih sadržaja u prizemlju i na spratu kao što su arhiva, depoi, radionice ili slično.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je rekonstrukcija nephodna jer je zgrada u lošem stanju, neodržavana i zapuštena.

– Fasadna stolarija, posebno prozorskih otvora, u celosti je trula sa velikim brojem otvora sa nedostajućim prozorskim krilima. Iako su pre desetak godina fasade objekta obnavljane, na svim fasadnim površinama uočavaju se karakteristične naprsline u vidu paukove mreže nastale kao posledica neadekvatno izvedenih radova (bez poštovanja propisane tehnologije i vremenskih uslova). Oštećenja u vidu ispucalog i delimično otpalog maltera prisutna su u zoni prizemlja i posebno u zoni potkrovnog venca na mestima prodora olučnih vertikala. Krovni pokrivač je oštećen, oluci su zapušteni, delovi olučnih vertikala nedostaju ili su zamenjeni neadekvatnim materijalom. U enterijeru sveprisutni su tragovu zapuštenosti, podovi su u velikoj meri oštećeni, kao i površine zidova, svodova i tavanica. Unutrašnja stolarija je u izuzetno lošem stanju. Komunikacioni hodnici, kao i stepeništa neadekvatno su obrađena i neodržavana, a toaleti zapušteni – navodi se u konkursnoj dokumentaciji za uređenje Jednostavne kasarne.

Rok za dostavljanje ponuda za projektovanje je 14. decembar, a za sada nema informacija o tome kada bi radovi mogli da uslede.

Objekat Jednostavne kasarne sagrađen je oko 1780. godine u prvoj fazi gradnje Petrovaradinske tvrđave, a sadašnji oblik potiče iz 1952. godine kada je uklonjen deo objekta koji je oštećen u savezničkom bombardovanju 1944. godine. Za proteklih preko pola veka obejakat su koristili Pravni fakultet, Gradsko zelenilo i najduže Istorijski arhiv grada koji se odatle iselio 2016. godine. Od tada je Jednostavna kasarna mahom napuštena, osim suterenskih prostorija koje se koriste kao ateljei.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay