Početna Gradske teme Muzeji se povlače iz Saveta za Bijenale u Veneciji

Muzeji se povlače iz Saveta za Bijenale u Veneciji

0

Stručna veća Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) uputila su ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću otvoreno pismo, obaveštavajući ga da neće učestvovati u Programskom savetu za izbor predstavnika Srbije na 58. Venecijanskom bijenalu, jer sastav Saveta nije izabran transparentno.

U pismu se ne spori diskreciono pravo ministra da imenuje članove Programskog saveta, ali ukazuje da MSU i MSUV ne žele da preko svojih institucija daju legitimitet načinu rada koji nije saglasan sa najvišim standardima stručne kompetencije, transparentnosti i profesionalizma za koji se zalažu.

– Ovakav vaš pristup je u suprotnosti sa kriterijumima i standardima rada naših institucija i stvara uslove za potencijalni sukob sa stručnom javnošću i interesima struke – navodi se u pismu upućenom ministru kulture. Stručna veća zaključuju da je Venecijanski bijenale izuzetno važan umetnički događaj, a da se sa ovakvim sastavom Programskog saveta ne mogu ispuniti osnovni kriterijumi autonomnog, kritičkog i profesionalnog delovanja.

Radovan Jokić, direktor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine za “021” kaže da je ovom izboru Programskog saveta prethodilo mesec dana dogovaranja dva muzeja sa Ministarstvom i da su oni nakon toga dobili spisak koji ih je iznenadio.

– Na osnovu većine tih članova mi nemamo nikakve sumnje da se neće ispuniti kriterijumi i opšti profesionalni standardi. Mi smo zbog toga uputili pismo ministru da izuzimamo svoje članove i da dva muzeja ne žele da učestvuju u takvom Programskom savetu – navodi Jokić.

Programski savet Venecijanskog bijenala ima pet članova sa predsednikom. U Savet su prošla dva kustosa iz dva muzeja, a ostala tri člana je Ministarstvo ubacilo, kako navodi Jokić, iznenada, što je i bilo motiv za izuzeće dva člana muzeja.

Jokić kaže da se sada čeka objašnjenje ministra koji su bili kriterijumi pri njegovom donošenju odluke.

– To su ministrovi predlozi i ja mislim da bi trebalo on da izađe i da kaže koji su kriterijumi bili pri njegovom donošenju odluke, a mi ćemo rado reći naše predloge i kriterijume. Ovde je na neki način Ministarstvo isključilo važne institucije, odnosno oba muzeja savremene umetnosti. Dobili smo ulogu manjine, možemo samo da predlažemo i nama je oduzeta mogućnost odlučivanja. Programski savet je jako važan jer oni kasnije i žiriraju ko će ići na Bijenale, učestvuju u predlaganju i odabiru komesara pobedničkog rada i daju saglasnost na odabir kustosa. To je jedno vrlo važno telo od čijih projekcija zavisi kvalitet našeg nastupa. Mi sumnjamo da će ovo biti na tom nivou na kom mi radimo i po onim standardima za koje se mi zalažemo – objašnjava Jokić.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija