Početna Gradske teme “My life on the streets of Novi Sad”: Foto-projekat dece koja žive...

“My life on the streets of Novi Sad”: Foto-projekat dece koja žive i rade na ulici

IMG-20160512-WA0009

Novosadska Ekumenska humanitarna organizacija (EHO) koja se zalaže za smanjenje siromaštva, međucrkvenu saradnju, i promociju ljudskih prava, u saradnji sa fondacijom “Herbert Stepic Charity” čije je sedište u Beču, počela je sa implementacijom projekta pod nazivom “My life on the streets of Novi Sad” sa ciljem i idejom osnaživanja dece koja su uključena u život i rad na ulici posredstvom umetnosti i timskog rada.

Dvadesetoro dece, uzrasta 12-16 godina, podeljeno je u pet grupa, a svaka je, zahvaljujući sponzoru projekta brendu “Pargo” koji je deo kompanije “MTH Retail Group” iz Austrije, na poklon i korišćenje dobila digitalni fotoaparat kojim će u narednih par meseci fotografisati sve ono što ih inspiriše, a deo je njihovog svakodnevnog života.

IMG-20160512-WA0017

Svaki učesnik ima podršku roditelja i volontera uključenih u “Outreach work with street children” program, koji podrazumeva terenski rad sa decom ulice, a projekat je osmišljen kao platforma za razvoj njihovog talenta i ljubavi prema fotografiji, kao i osnova za sticanje preko potrebnog samopouzdanja.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, deca će imati priliku da posete brojne izložbe, upoznaju se sa profesionalcima i njihovim radom, a dugoročno posmatrano sam projekat će uticati i na prevenciju osipanja dece iz školskog sistema, doprineće potencijalnom nastavku njihovog školovanja i održavanju motivacije, kao i prevenciji svih onih opasnosti koje donosi život i rad na ulici.

Za sam kraj ovog poduhvata, organizatori planiraju da realizuju i izložbu na lokalnom nivou, koja će prikazati svet iz ugla i objektiva onih čija se perspektiva svakodnevice sasvim sigurno razlikuje od ove nama znane, a događaj će najverovatnije biti održan sledeće godine, na Međunarodni dan dece koja su uključena u život i/ili rad na ulici koji se obeležava 12. aprila.

Autor: Marija Milošević
Foto: EHO