Početna Gradske teme Na današnji dan Đorđe Balašević bi proslavio 68. rođendan

Na današnji dan Đorđe Balašević bi proslavio 68. rođendan

Legendarni kantautor Đorđe Balašević danas bi proslavio svoj 68. rođendan.

Panonski mornar preminuo je pre samo nekoliko meseci, 19. februara, u bolnici u Novom Sadu. Vest da je napustio ovaj svet, rastužila je njegove brojne kolege, ali i građane širom bivše Jugoslavije.

Sahranjen je na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu najbliže porodice, a brojni obožavatelji naknadno su se uputili na njegov grob i ostavljali poruke, cveće i sveće.

Njegovi obožavatelji širom regiona okupljali su se nekoliko dana nakon njegove smrti na gradskim trgovima i šetalištima i horski pevali njegove pesme. U zagrebačkoj Ilici tada je gorelo mnoštvo sveća, a postavljen je i natipis „bećarac“ na ćirilici. Na brojnim gradskim ulicama osvanuli su murali sa njegovim likom i stihovima pesama, a Novosađani i Beograđani nisu mogli da sakriju svoje suze.

Jedan od najupečatljivljijih oproštaja od čuvenog kantautora organizovan je na Keju žrtava racije u Novom Sadu pod simboličnim nazivom “Noć kada je Đole preplivao Dunav”. Događaj je uživo prenosila RTV, a ove dirljive slike nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Kako je sve to izgledalo pogledajte u video snimku u nastavku:

Autor: NSHronika.rs
Foto: Printscreen