Početna Gradske teme Na današnji dan pre šesnaest godina srušen je Žeželjev most

Na današnji dan pre šesnaest godina srušen je Žeželjev most

zezeljev_most_apv_fotka

Na današnji dan 1999. godine srušen je Žeželjev most u NATO bombardovanju Novog Sada i Srbije. Prethodno je Novi Sad ostao bez Varadinskog i Mosta slobode, zgrade Televizije Novi Sad na Mišeluku i Rafinerije, a oštećena je i zgrada Pokrajinske vlade i TV toranj na Fruškoj gori.
Most je dobio ime “Most Bratstva i jedinstva”, ali taj naziv nikad nije bio i zvanično prihvaćen. Uvek je nazivan po svom projektantu, arhitekti Branku Žeželju. Bio je u upotrebi od 1961. godine, a trenutno je u dugotrajnoj fazi obnove.
Žeželjev most predmet je spora između pokrajinske i republičke, tj. lokalne vlasti. Naime, izvođači radova na obnovi mosta traže novac za nastavak gradnje, a lokalne, pokrajinske i republičke strane odgovornost za dug zastoj radova od oko godinu dana prebacuju jedni na druge. Tako opozicija traži smenu aktuelne ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, država i grad odgovornost pripisuju pokrajini i traže odgovornost predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića, ali se čini da će gradnja konačno početi nakon prvomajskih praznika.
Nedavni dogovor predstavnika ove tri vlasti predlaže da novac bude uplaćen odmah nakon praznika, nakon čega bi počeo da teče rok od ukupno 20 meseci za izgradnju Željevog mosta i demontažu konstrukcije starog montažno – demontažnog mosta.
Inače, u finansiranju izgradnje Žeželjevog mosta učestvuju Evropska komisija sa 25,3 miliona evra, pokrajinska vlada sa 12,72 miliona evra i grad Novi Sad sa 6,35 miliona evra, a potpisnik ugovora o izgradnji mosta u ime Vlade Republike Srbije je Javno preduzeće Železnice Srbije.

Autor: 021.rs
Foto: APV